Nagyvilág

Nem árvákat akart örökbe adni a Zoé Bárkája szervezet

Annak a 103 gyermeknek a többsége, akiket egy francia szervezet, azon a címen, hogy árvák, elszállítani készült Csádból, van családja - állapította meg több humanitárius szervezet közös jelentése.

Az ENSZ gyermekalapja (UNICEF), a világszervezet menekültügyi főbiztossága, valamint a Nemzetközi Vöröskereszt a gyermekekkel folytatott beszélgetések után jutott arra a következtetésre, hogy a Zoé Bárkája nevű szervezet által Európába árvaként szállítandó gyermekek többségének van legalább egy közeli hozzátartozója. Kiderült az is, hogy a 21 lány és a 82 fiú, akiknek a kora egy és 10 év között váltakozik, a csádi-szudáni határ mentén fekvő falvakból, Adré és Tiné körzetéből származnak.

A beszélgetések során 91 gyermek utalt a családjára, amelyekben legalább egy felnőtt személyt “közeli hozzátartozónak” tekintettek. A további 12 gyermek kikérdezése még folyik.

Egyes gyermekek azonban, elsősorban koruk miatt, nem képesek alapvető információkkal szolgálni. A humanitárius szervezetek és a csádi hatóságok így csak lépésről lépésre tudnak haladni a történet rekonstruálásában. A közleményből kiderül, hogy a jelenleg az abéchéi árvaház által befogadott gyermekek egészségi állapota nem ad okot az aggodalomra, de voltak közöttük, akiket kisebb sérülésekkel kellett kezelni.

A Zoé Bárkája szervezet vezetői, akiket Csádban letartóztattak, majd vádat emeltek ellenük, azt állítják, hogy a gyermekek a szudáni Dárfúr tartományban pusztító polgárháború árvái. Kilenc francia állampolgárt, a szervezet tagjait és három újságírót, a gyermekek szállítását biztosító repülőgép hétfőnyi spanyol személyzetét, valamint a belga pilótát kiskorúak elrablásával, csalással, illetve cinkossággal vádolják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik