Nagyvilág

Az arab államoktól kapna uránt Irán

Az Öböl menti arab államok felajánlották Iránnak, hogy ellátják dúsított uránnal, s úgy vélik, hogy ezzel megoldást lehet találni Teherán és Washington elmérgesedő vitájára. Így igazolódni látszik az a forgatókönyv, amely szerint a térség államai Irán nukleáris programjának példáját követnék.

Abdullah szaúdi király angliai látogatása végén külügyminisztere meglepetésszerű bejelentést tett. Saud el Fejszál herceg azt mondta, országa meghívta Iránt, hogy “csatlakozzon egy közös és ellenőrzött nukleáris üzemanyaggyártó konzorciumhoz”. Lényegében arról van szó, hogy az iráni-amerikai atomvita lezárására Szaúd-Arábia, más arab Öböl-beli országokkal együtt, közös urániumdúsító programra tett ajánlatot Teheránnak, melyet megfelelő nemzetközi ellenőrzés alá lehetne helyezni – írja a londoni The Times.

“Reméljük az irániak elfogadják a javaslatot” – mondta a külügyminiszter, megjgyezve, hogy “minden érdekelt szükségleteinek megfelelően részesülne a végtermékből”. A megjelölt helyszín Svájc, ahol a projekt a szaúdiak szerint megvalósítható.


“A konzorcium a szükségleteknek megfelelően ad minden erőműnek, s így biztosítja, hogy ne lehessen atomfegyverhez használni dúsított uránt” – mondta al-Fejszal herceg a Middle East Economic Digestnek. A miniszter szerint Irán fontolgatja a javaslatot, amely előirányozza egy (dúsító) üzem felépítését egy semleges országban. “Ami azt illeti, a többi arab ország közölte, hogy részt óhajt venni benne” – Idézte az MTI az arab politikust.


“Irán azt válaszolta, hogy ez egy érdekes ötlet, és vissza fognak térni rá. Reméljük, hogy elfogadja. Folytatjuk velük a tárgyalásokat, és közben arra kérjük őket, hogy ne csak Irán energiaszükséglete szempontjából, hanem a térség biztonsága szempontjából is nézzék a kérdést” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nincs benne az ügyben, de szerinte nem fogja ellenezni. “Ez (a javaslat) elsimítaná a Nyugat és Irán között kialakult feszültséget az egyik legfontosabb területen” – hangsúlyozta a politikus.


A mostani terv beleillik abba a forgatókönyvbe, amely szerint Irán nukleáris programja egy láncreakciót indít el a térségben. Kedden egyébként Mubarak egyiptomi elnök is bejelenette, kormánya megfontolja, hogy fenntartsa-e még a 20 éve önként vállalt nukleáris moratóriumot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik