Nagyvilág

Több ezer évet kaptak a madridi merénylők

A spanyol bíróság a 2004-es madridi robbantás 28 vádlottjából négyet gyilkosság vádjában bűnösnek talált. A bíróság, mely három hónapon át tárgyalta az ügyet, több ezer év büntetést szabott ki a merénylőkre.

A BBC értesülései szerint a főszervezőnek tartott marokkói származású Jamal Zougam és a spanyol Emilio Trashorras is az elítéltek között van, a merénylet ötletgazdáját, Rabei Osman Sayed Ahmedet azonban felmentették.

Madridban 2004. március 11-én négy helyszínen összesen hét bombát robbantottak fel, amelynek következtében százkilencven ember meghalt, ezernégyszázan pedig megsérültek. Három pokolgép a belváros egyik forgalmas pályaudvarán, az Atochán robbant, a többi négyet annak környékén robbantották fel a merénylők.


Több ezer évet kaptak  a madridi merénylők 1

Az áldozatok emlékére emelt alkotás az Atochán (Fotó: EPA)


Egy, a támadás után két nappal előkerült videofelvételen az al-Kaida nevében vállalták érte a felelősséget. Az üzenet megfogalmazói szerint a merénylet bosszú volt azért, hogy Spanyolország csapatokat küldött Afganisztánba és hogy támogatta az Egyesült Államok vezette iraki háborút.

A hét legfőbb gyanúsított 2004 áprilisában felrobbantotta magát, egy a lakásunkon tartandó rendőri razzia elől menekülve.

Szerdán összesen 28 vádlott állt a bíróság előtt, 19, főleg marokkói származású arab és 9 spanyol , mindannyiuk ellen gyilkosság és terrortámadás megszervezésében való bűnrészesség vádjával emeltek vádat. A nyolc fő gyanúsított, ha minden vádpontban bűnösnek találják, egyenként 39 ezer év börtönre számíthat, de spanyol törvényekszerint a terrorizmusra kiszabható büntetés 40 év lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik