Nagyvilág

Milliárdos haditechnikát viszünk Afganisztánba

Magyarország több milliárd forint értékben ajánlott fel haditechnikai eszközöket Afganisztánnak - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn, azt követően, hogy Kabulban tárgyalt Hamid Karzai afgán elnökkel.

A magyarok által már nem használt eszközöket NATO-forrásokból újítaná fel Magyarország. A felajánlásban szerepel félszáz T-72-es harckocsi, de a magyar fejlesztésű Gepárd puska is – mondta Szekeres Imre. Az eszközök használatára ki is képezik az afgán katonákat a magyarok.


Karzai Budapestre jön


A tárcavezető átadta a magyar köztársasági elnök meghívóját Hamid Karzainak, aki azt elfogadta. A meghívás 2008 első negyedévére szól, az elnökkel utazó delegáció politikai és gazdasági együttműködésről is tárgyal majd – tette hozzá. Szekeres Imre elmondta, hogy a kabuli kormány ígérete szerint egy századnyi afgán katonát küld két éven belül az északi Baglán tartományba, ahol a nemzeti hadsereg jelenleg nincs jelen. Az afgán katonák a magyar tartományi újjáépítési csoport munkáját segítik majd.


Megújuló felszerelések


A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a puli-humri magyar bázisra új eszközök érkeznek majd, így például négy újabb páncélozott terepjáró és öt páncélozott autó. A táborban megduplázzák az internet sávszélességét is – tette hozzá.


Szekeres Imre az MTI kérdésére válaszolva azt mondta, hogy Magyarország addig marad Afganisztánban, amíg a NATO, de ez az idő szerinte tíz évnél rövidebb lesz.



Milliárdos haditechnikát viszünk Afganisztánba 1

Havril András vezérezredes, Szekeres Imre és Horváth Ágnes a magyar bázison (fotó: MTI)


Elégedettek a magyarokkal


Bruno Kasdorf ISAF-törzsfőnök úgy fogalmazott, hogy Afganisztánban legalább tíz év kell az ország újjáépítéséhez s legalább 3-5 évre lesz szükség ahhoz, hogy a nemzetközi erők felkészítsék az afgán hadsereget. A felkészítésbe mintegy húsz magyar összekötő és tanácsadó katona is bekapcsolódik majd, ők 2008-ban érkeznek Afganisztánba.


Daan Everts, a NATO főtitkárának civil képviselője Szekeres Imrével tartott kabuli megbeszélést követően hangsúlyozta: teljesen elégedett a magyar szerepvállalással Afganisztánban. Különösen örül annak, hogy Magyarország jövőre még több katonát küld a közép-ázsiai országba. Everts szerint az egyes szakértői véleményekkel ellentétben mérhető, jól látható a fejlődés Afganisztánban.


—-NATO-csúcs nálunk—-


Szekeres Imre a tárgyalás után jelentette be, hogy Budapesten rendezik meg egy év múlva a NATO védelmi minisztereinek találkozóját. Az idei védelmi miniszteri találkozóhoz hasonlóan a budapestire is meghívják a tagországokon kívül az ISAF-ban részt vevő államokat és Afganisztán képviselőit is. A kétnapos tanácskozáson NATO-orosz bizottsági ülés is lesz a tervek szerint – tette hozzá a miniszter.


A magyar honvédelmi miniszter az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy a budapesti találkozón döntés születhet arról, hogy a szövetség bevon-e magáncégeket az afganisztáni hadműveletekbe.


Egészségügyi reform


A honvédelmi miniszter programjával párhuzamosan Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca irányítója találkozott a közegészségügyi és a nőügyi miniszterrel is. A tárgyalások után a tárcavezető elmondta, hogy véleménye szerint adókból finanszírozott állami egészségügyi rendszert kellene kiépíteni Afganisztánban, a közép-ázsiai országban azonban még hosszú ideig nem lehet egészségbiztosításról beszélni. Úgy vélte, az afgán egészségügyi rendszer fejlesztésében a legfontosabb az anyák és az újszülöttek ellátása, a védőoltások elterjesztése, Szükséges az alapellátás és a gondozórendszer fejlesztése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik