Nagyvilág

Megalakult a cseh Nemzeti Gárda

Nemzeti Gárdát hozott létre Csehországban a szélsőjobboldali Nemzeti Párt - adta hírül a prágai tömegtájékoztatási eszközökben általában újnácinak minősített tömörülés honlapja.

A cseh Nemzeti Gárda megalakítására állítólag vasárnap került sor Prágában, amikor a párt néhány tucatnyi híve nagygyűlést tartott a Vencel téren Csehszlovákia megalakulásának 89. évfordulója alkalmával. “Ez egy félkatonai szervezett csoport, amely nem csak gyűléseinken fog szolgálatot teljesíteni, hanem katasztrófák esetén is” – idézi a honlap Petra Edelmannová pártelnököt.


“A Nemzeti Gárda segítséget fog nyújtani a természeti katasztrófáknál, azok következményeinek eltávolításakor, továbbá őrző és védő feladatot lát el mindenütt, ahol azt az elnyomott és veszélyeztetett cseh illetve morva kérni fogja” – olvasható a gárda parancsnokának a honlapon közzétett nyilatkozatában.


A Nemzeti Gárdát katonai elvek alapján szervezték meg, de nincs felfegyverezve. A gárda tagjai feladatukat önkéntes alapon térítésmentesen végzik – írja a honlap.


A Nemzeti Gárda állítólagos megalakulása egyelőre semmiféle visszhangra nem talált a cseh közvélemény és a politikusok körében. Egyedül Ivan Langer belügyminiszter jelentette ki, hogy számára emberileg a gárda megalakulása elfogadhatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik