Nagyvilág

Robbantottak az afganisztáni magyar tábornál

Két robbanás történt, feltehetően aknagránátok csapódtak be helyi idő szerint este fél 8 és 9 között a magyar tábor közelében, az észak-afganisztáni Puli-Humriban.

Az egyik aknagránát a tábor szélétől néhány száz méterre, a másik pedig a tábor felett átrepülve a túloldalon csapódott be. Az Afganisztánban tartózkodó honvédelmi miniszter egyelőre nem akart nyilatkozni a távirati irodának az esetről.

Rózsa Tibor ezredes, a PRT vezetőjének tájékoztatása szerint ilyen jellegű támadás még nem történt azóta, hogy a magyarok átvették a tábor vezetését.



Robbantottak az afganisztáni magyar tábornál 1

Éppen a magyar bázison tartózkodik Szekeres Imre és Horváth Ágnes (fotó: MTI)

Szekeres Imre vasárnap érkezett háromnapos látogatásra Afganisztánba. A vasárnap estét a delegációval együtt a Puli-Humri táborban töltötte. Az aknarobbanások híre a minisztert már a Puli-Humritól valamivel több mint kétszáz kilométerre lévő mazari-sharif-i katonai támaszponton érte.

Rózsa Tibor korábban az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt egy-két hónapban érezhetően megnőtt a koalíciós erők elleni támadások száma az eddig biztonságosnak mondott északi Baglán tartományban. Októberben eddig összesen három út menti bomba robbant elhaladó magyar katonai járművek közelében.

A magyarok 2006 végén vették át az északi Baglán tartomány újjáépítési csoportjának vezetését. A tábor egy magas hegyek által övezett völgyben fekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik