Nagyvilág

Karácsonyig független lesz Koszovó

A szerb kormánypárt hivatalosan is kijelentette: nem szeretnének egyetlen védelmi szövetséghez - így a NATO-hoz sem - csatlakozni. Az országból kiszakadófélben lévő Koszovó egyik vezető politikusa pedig kifejtette, hogy még karácsony előtt kikiáltják a függetlenséget.

A Vojislav Kostunica miniszterelnök vezette szerb demokraták (DSS) vasárnapi zárt ülésükön elfogadtak egy hét pontból álló dokumentumot, amely kijelenti: az országnak meg kell őríznie semlegességét a jelenlegi védelmi szövetségekkel szemben – jelentette a B92 és a Beta hírügynökség. A döntés elsősorban Szerbia esetleges NATO-tagsága elutasításáról szól.


“A katonai semlegesség a legjobb garancia a békére, ugyanakkor a legjobb út Szerbia számára a saját érdekei szerinti fejlődéshez, egyben kifejezi az ország igazi álláspontját minden erőpolitikával, a világbéke veszélyeztetésével, az agresszióval és a háborúval szemben” – fogalmaz a dokumentum. A sajtónak átadott nyilatkozat szerint a párt határozata ugyanakkor nem zárja ki az együttműködést más államokkal a “közös és általános” biztonság érdekében.

Ezzel párhuzamosan Veton Surroi, a koszovói albán tárgyalócsoport tagja, Bécsben kijelentette: “a koszovói parlament tagjai egy karácsony előtti időpontot keresnek a függetlenség kikiáltására”. A Beta szerb hírügynökség szerint Surroi – akit Pristinában úgy emlegetnek, mint a jövendő Koszovó állam külügyminiszterét – hozzátette: “Eljutottunk arra a pontra, amikor elegünk van a tárgyalásokból és döntéseket kell hoznunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik