Nagyvilág

Az RMDSZ minden romániai kisebbséget képviselné

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valamennyi romániai kisebbség érdekeit képviselni szeretné az Európai Unióban - jelentette ki a Krassó-Szörény megyei Resicabányán Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint a romániai magyar politikus a Resicabányai Magyar Kulturális Napok alkalmából megrendezett kisebbségi néptáncfesztiválon vett részt, amelyen német, horvát és szlovák együttesek is felléptek.

A politikus kifejtette: alacsony számarányuk miatt a nem magyar kisebbségek nem küldhetnek képviselőt Brüsszelbe, így az RMDSZ feladata lesz, hogy vállalja európai képviseletüket.

Markó szerint a nemzeti kisebbségek európai parlamenti képviselete azért is fontos, mert Európa még nem rendelkezik egy olyan világos jogi kerettel, amely rögzítené a kisebbségi jogokat. Ennek kialakításához a romániai nemzetiségeknek is hozzá kell járulniuk – hangsúlyozta.

Sokszínűség, együttélés

Az RMDSZ elnöke hozzátette, hogy Krassó-Szörény példája a sokszínűségnek és az együttélésnek, hiszen ebben a megyében él együtt a legtöbb (tizennyolc) kisebbség Romániában.
Úgy értékelte, a térségben még nem értették meg kellőképpen e nyelvi, kulturális sokszínűség fontosságát, hiszen ma is vannak törekvések arra, hogy egynyelvűvé, egy kultúrájúvá tegyenek társadalmakat.

A hét végén Máramaros és Temes megyében folytatódott az RMDSZ európai parlamenti választási kampánya. A magyarság számarányát tekintve szórványvidéknek számító vidéken Frunda György európai parlamenti képviselőjelölt hangsúlyozta: minden magyar felelős minden magyarért és mint mondta, az RMDSZ-nek fontos a magyarság, akkor is ha tömbben él, akkor is, ha szórványban.

Nagy család

Sógor Csaba EP-képviselőjelölt Magyarláposon elmondta: Erdély olyan, mint egy nagy család, “ismerjük egymást, néha egyetértés van, néha civódunk, de most mindannyiunk felelőssége, hogy a családhoz méltóan egymás között oldjuk meg nézeteltéréseinket”.

A Temes megyei Újszentesen Cseke Attila RMDSZ-es államtitkár elmondta: az utóbbi hetek eseményei egyértelműen bizonyítják, hogy Romániában semmi sem visszafordíthatatlan, így a kisebbségi jogok bármikor megnyirbálhatóak. Cseke szerint ezért nem engedheti meg magának a romániai magyarság, hogy képviselet nélkül maradjon az Európai Parlamentben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik