Nagyvilág

Menedékjogot kért a Ruszneft volt vezetője Nagy-Britanniában

Politikai menedékjogot kért Nagy-Britanniában Mihail Gucerjev orosz nagyvállalkozó, a Ruszneft olajcég volt elnök-vezérigazgatója - közölte a The Mail on Sunday.

A londoni vasárnapi lap emlékeztetett arra, hogy Gucerjev, aki az egyik legnagyobb magánkézben lévő orosz olajtársaság élén állt júliusban bejelentette lemondását, miután állítása szerint “példátlan zaklatások” érték az orosz adóhatóságok és igazságügyi szervek részéről.

Augusztusban az orosz rendőrség közölte, hogy nemzetközi körözést adtak ki ellen adócsalás miatt. Az eljárás emlékeztetett arra, amelyet a 2003-ban bebörtönzött másik olajmilliárdos, Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz főnöke ellen indítottak.

Gucerjev tagadta vádakat, szerinte az ellene folytatott nyomozásnak az volt a célja, hogy lemondásra kényszerítsék. Ezt követően Nagy-Britanniába menekült és politikai menedékjogot kért – írta a Mail.

A brit belügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem megcáfolni az orosz mágnás szigetországi jelenlétét.

Amennyiben London menedékjogot ad Gucerjevnek, az ügy tovább ronthatja a Litvinyenko-gyilkosság miatt amúgy is feszült viszonyt Nagy-Britannia és Oroszország között.

Az ingus származású, vegyész képzettségű Gucerjev vagyonát egy bank létrehozásával alapozta meg közvetlenül a Szovjetunió bukása után. Az amerikai Forbes magazin szerint ő Oroszország 31. leggazdagabb embere, személyes vagyonát 3,1 milliárd dollárra (2,3 milliárd euró) becsülik.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik