Nagyvilág

Orbán: rendíthetetlen ember képviselje Erdélyt

Az erdélyi magyarok olyan embert küldjenek az Európai Parlamentbe, aki rendíthetetlen, hitelesen képviseli a magyar nemzet egészét, kiáll az autonómia ügyéért - mondta Orbán Viktor Krasznamihályfalván, ahová Tőkés Lászlót kísérte el erdélyi kampánykörútján. Az RMDSZ az összefogást hangsúlyozza.

A Szilágyság és a Partium határán fekvő község református templomában kezdődött Tőkés László hivatalos kampánykörútja, melynek során a november 25-i európai parlamenti választásokra gyűjt szavazatokat a romániai magyarság körében.

Babiloni fogság

Amíg Erdélyben és a Kárpát-medence többi határon túli területein élő magyarok nem rendelkezhetnek saját sorsukkal, amíg azt rosszindulatú idegenek szabják meg, s amíg a nemzeti önrendelkezésről lemondanak, addig mindannyian „babiloni fogságban” fognak élni – fejtette ki Tőkés.



Orbán: rendíthetetlen ember képviselje Erdélyt 1

Együtt kampányolnak (fotó: MTI)


Emlékeztetett: az elmúlt 15-20 esztendőben több mint egymillióval fogyatkozott meg a magyarság lélekszáma a Kárpát-medencében. „Fölolvaszt a világ kohója, elveszünk, ha továbbra is fogságban élünk” – hangoztatta a püspök.

A templomban Orbán Viktor hangsúlyozta: a mesterséges határok nem választhatják el egymástól azokat, akik egymáshoz tartoznak. A magyar nemzet egységes, az is volt mindig, és az is marad – szögezte le. Úgy vélte, hogy az európai kontinens csak akkor lesz képes versenyre kelni a nála nagyobb hatalmakkal, ha fokozatosan lebontja a határokat.


Rendíthetetlen ember

A jövőben az lesz csak a kérdés: mi magyarok képesek leszünk-e olyan nemzetpolitikát folytatni, amely nem szétforgácsoló és nem megosztó – hangsúlyozta Orbán. A Fidesz-elnök nem mondta ki Tőkés László nevét, amikor arról szólt, kire szavazzanak az erdélyi magyarok a november 25-i európai parlamenti választásokon, csak „szempontokat” adott számukra.

Arra buzdította őket, hogy a többségi nemzetnél nagyobb arányban vegyenek részt a választásokon, és csakis rendíthetetlen embert küldjenek Brüsszelbe. Olyat, aki nem ijed meg, nem köt könnyen kompromisszumot, aki az erdélyi összefogás ügyét és a magyar nemzet egészét hitelesen képviseli, s aki következetesen kiáll az erdélyi magyar autonómia ügyéért.


Az RMDSZ várja Tőkést


Összefogás nélkül könnyen el lehet veszíteni azt, amit eddig megvalósított a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – jelentette ki a hét végén Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke abból az alkalomból, hogy Szatmár megyében tucatnyi település meglátogatásával rajtolt a szövetség hivatalos kampánya.


Kaplonyban Kelemen Hunor azt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ jelöltjei a régióban élő svábok, magyar ajkú cigányok, szerbek, ukránok és horvátok érdekeit egyaránt képviselni fogják Brüsszelben. Hangsúlyozta: a politikában nincsenek egyéni sikerek, hanem a siker mindig a közösségé. Kelemen – aki egyben az RMDSZ kampányfőnöke – a függetlenként induló Tőkés Lászlóra utalva közölte, hogy az RMDSZ továbbra is nyitott a református püspökkel való tárgyalások folytatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik