Nagyvilág

Beindult az EP-kampány Erdélyben

Orbán Viktor Fidesz-elnök Tőkés László választási kampányának támogatására látogat Erdélybe, eközben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listavezetői (Frunda György és Sógor Csaba) erdélyi településeken ismertetik a lakossággal az európai parlamenti (EP-) választásokkal összefüggő elképzeléseiket a romániai magyarság európai jövőjéről.

Az RMDSZ már egy héttel korábban megtartotta kampánynyitó rendezvényeit Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Nagyváradon. A szövetség kampányának jelszava: “Új honfoglalás”. Markó Béla RMDSZ-elnök szerint ez azt jelenti, hogy a romániai magyarságnak az Európai Unió (EU) keretein belül vissza kell szereznie anyagi javait, jogait, méltóságát, és meg kell valósítani együttlétét a magyar nemzet egészével.

Az RMDSZ 2-3 helyet szeretne

A szövetség választási listájának első két helyén szereplő Frunda György és Sógor Csaba szenátor Szatmár megyében indította útjára csütörtökön és pénteken az RMDSZ kampánykaravánját.

Ottani településeken személyes találkozókon és lakossági fórumokon fejtették ki álláspontjukat a romániai magyarságnak az Európai Unió keretein belül szükséges összefogásáról, részben a jövő évi helyhatósági választásokra is előre tekintve. Szóba kerültek a magyar és a román nyelvű oktatás kérdései. Különleges hangsúlyt helyeztek az egyes települések helyi gazdasági lehetőségeire, az uniós pénzek felhasználásának módjaira, az összehangolt fejlesztési tervekre.

Frunda György hangsúlyozta: fontos, hogy az RMDSZ az EP-ben a Romániának járó 35 hely közül kettőt vagy hármat is elnyerhessen. Kelemen Hunor ügyvezető elnök utalt Tőkés független jelöltként való indulására. Százötvenezer elveszett szavazat éppen elég ahhoz, hogy se az RMDSZ, se a független jelölt ne kerülhessen be – mondta.

Tőkés szerényen kampányol

Tőkés László kampányirodáját csütörtökön nyitották meg Nagyváradon. Az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó beszámolója szerint a megnyitót követő sajtótájékoztatón a püspök jelezte: a kampány a pénzszűke miatt szerény lesz. Ezzel kapcsolatban bírálta az RMDSZ-t, leszögezve, hogy az őt támogató szervezeteknek nem is lenne lehetőségük “ingyenkoncerteket szervezni” a román kormány pénzén.

Tőkés elmondta, hogy ő nem új honfoglalást akar, hanem azt szeretné, ha Erdélyben minden magyar otthon érezhetné magát. Szlogenje – “Unió, Erdéllyel!” – azt is jelenti, hogy Erdély az unióhoz csatlakozik – tette hozzá.

Szilágy Zsolt, a püspök kampányfőnöke az MTI-nek jelezte: szombaton és vasárnap Tőkés támogatására Krasznamihályfalván, Nagybányán, Avasújvároson és Zilahon tartanak kampánynyitó rendezvényeket, ezeken a helyeken várhatóan Orbán Viktor is beszédet mond.

Értelmiségiek Tőkés mellett

Tőkés László mellett foglalt állást felhívásában az erdélyi és magyarországi értelmiségiek egy csoportja. Az MTI-hez is eljuttatott dokumentum aláírói között szerepel többek között Bánffy György színművész, Csoóri Sándor költő, Farkas Árpád író, költő, Gál Kinga európai parlamenti képviselő, Jókai Anna író, költő, Kincses Előd ügyvéd, Makovecz Imre építész, Martonyi János volt külügyminiszter, Melocco Miklós szobrász, Murádin Jenő művészettörténész, Nemeskürty István író, irodalom- és filmtörténész, Schöpflin György európa parlamenti képviselő, Szűrös Mátyás volt köztársasági elnök, Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke.

Szerintük Tőkésnél hitelesebben senki nem jeleníti meg Európában a határokon átívelő összmagyar nemzeti integráció programját. Megállapítják: a püspök Székelyföld autonómiájának következetes szószólója, folyamatosan szót emelt a romániai demokrácia megszilárdulásáért is, mind a demokratikus elvek posztkommunista korlátozásai, mind pedig az erdélyi magyar politika demokráciadeficites, torz szerkezete ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik