Nagyvilág

Törökország maga dönt a háborúról

A török kormányfő határozottan kijelentette, hogy Törökország, és nem más fog dönteni az észak-iraki katonai beavatkozásról. Az államfő szerint Törökország türelme fogytán, az unió nyugalomra int.

Erdogan török miniszterelnök kijelentésével arra reagált, hogy az amerikai külügyminiszter óvatosságra intette Ankarát az ügyben. Condoleezza Rice „természetesen azt szeretné, ha Törökország nem szervezne hadműveletet a határain kívül, de a döntés egy ilyen intervencióról ránk tartozik” – mondta. Rice a jövő héten Ankarába látogat a török-iraki válság miatt.

Fogytán a türelem

A Bukarestben tartózkodó kormányfő kijelentette: az Egyesült Államok Törökország stratégiai partnereként együtt cselekedhet országával. Az esetleges katonai hadművelet kapcsán kijelentette: biztonsági intézményeik készek arra, hogy megtegyék ezt a lépést, ha a helyzet ezt szükségessé teszi. Erdogan szerint Törökországnak ez a joga a nemzetközi jogból ered. Hangsúlyozta: az ő célpontjuk a „terrorista” Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), nem pedig az iraki civil lakosság vagy Irak területi integritása.



Törökország maga dönt a háborúról 1

Török járõr a határon (fotó: MTI/EPA)


Abdullah Gül török államfő egy ankarai gazdasági értekezleten csütörtökön úgy fogalmazott: Törökország türelme fogytán van az iraki határvidéken ismétlődő kurd behatolásokkal kapcsolatban. Ankara eltökélt szándéka, hogy megtesz minden szükséges lépést ennek a fenyegetésnek a felszámolására. Közben a török haderő közölte, hogy újabb kurd gerillatámadást vertek vissza.


Iraki, török és amerikai diplomaták fokozták arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy megakadályozzanak egy nagyszabású török behatolást iraki területre. Gül azonban hangsúlyozta: Törökország, mint a NATO tagja nem tűr el további PKK-támadásokat, még ha Ankara tiszteletben tartja is Irak területi épségét és egységét. „Irak nem lehet szomszédaira nézve veszélyforrás” – mutatott rá.


Páncélosokat is bevetettek


A török hadsereg mintegy százezer katonát vont össze a két ország hegyvidékes határán, hogy szétzúzza a háromezer főnyi kurd felkelők esetleges Irak területéről indított támadását. A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ugródeszkának használják Irak északi részét a Törökország elleni támadásokra.


A török katonák ezen a héten legkevesebb 64 kurd felkelőt öltek meg, köztük harmincat kedden, amikor a kurd fegyveresek egy katonai egységet szándékoztak megtámadni a határon – közölte csütörtökön a török vezérkar, megerősítve a korábbi sajtóértesüléseket. A bejelentés szerint kedd este a török haderő tüzérségi fegyvereket és páncélosokat is bevetett, amikor a kurdok Yesilova határátkelő megtámadására készültek.

Az unió a tárgyalások híve

Javier Solana csütörtökön felszólította Törökországot és Irakot, hogy találjanak barátságos megoldást a kurd lázadók általi fenyegetésre, amivel elkerülhető lenne, hogy a török hadsereg beváltsa fenyegetését, és behatoljon Észak-Irakba. „Többször leszögeztük már, hogy Irak területi integritása alapelv. Azzal a felhívással fordulunk minden félhez, hogy konstruktív módon működjön együtt” – fogalmazott az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

„Egyelőre hagyjuk a két országot, hadd dolgozzanak ki megoldást maguk” – mondta Solana. Ha szükséges, segít megtalálni annak módját, hogy lebeszéljék Törökországot az Irakba való behatolásról, ami az EU félelme szerint csak tovább rontaná a térség stabilitását tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik