Nagyvilág

Moszkva leépítené a választási megfigyelőket

Diplomáciai kampányba fogott Oroszország, melynek célja, hogy csökkentse Oroszországban és a volt szovjet tagállamokban dolgozó választási megfigyelők tevékenységét. A javaslat célja, hogy jóval kevesebb választási megfigyelő legyen jelen, és ők se tehessenek jelentést rögtön a választás után.

A javaslat, mely egyebek között azt is megtiltaná a megfigyelőknek, hogy bármilyen nyilvános közlést tegyenek a kormány szavazatokat feldolgozó tevékenységéről, hivatalosan múlt hónapban, a Szervezet az Európai Biztonságért és Együttműködésért bécsi vezetőinek tanácskozásán hangzott el.

Mindent egybevetve, az moszkvai javaslat jelentősen aláásná a szervezet választás-megfigyelő csoportjának tevékenységét az Oroszországban decemberben tartandó parlamenti, és a jövő tavasszal megrendezendő elnökválasztások előtt – írja a The New York Times.

A lap szerint a választási megfigyelő rendszer meggyengítésére tett törekvés nem más, mint a Kreml legújabb akciója arra, hogy újratárgyalják azt a nemzetközi egyezményt, melyet a Szovjetunió újratárgyalása után írtak alá a kormányzási és nemzetközi együttműködésről.

Oroszország ezekkel a törekvésekkel megpróbálja tönkretenni tíz év egyik legmegbízhatóbb választási megfigyelő rendszerét – nyilatkozta Christian Strohal szervezet vezetője.

Az egyelőre még nem világos, hogy Oroszország meg tudja-e bénítani az 55 tagú szervezet működését, mivel a döntéshozatal egyangú szavazással történik. Az orosz javaslatot hat tagország, Örményország, Belarusszia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán és Üzbegisztán is aláírták.

A működés konszenzust igényel, ezért elemzők szerint Moszkva képes lehet arra, hogy blokkolja a döntéshozatalt a szervezet külügyminisztereinek november végére tervezett madridi találkozóján. Az üggyel kapcsolatban sem a Kreml, sem Oroszország Központi Választási Bizottsága nem nyilatkozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik