Nagyvilág

Csapatokat küldünk Dél-Afganisztánba

Magyarország kész arra, hogy a jövő évtől részt vállaljon a dél-afganisztáni megfigyelő-összekötő-kiképző feladatokat végző NATO-egységek munkájában - jelentette be a honvédelmi miniszter, aki arról is beszélt, hogy hazánk hat hónappal meghosszabbítja az Irakban állomásozó csoport küldetését.

Összesen mintegy húszfős csoportról van szó, amely az Uruzgán tartományban a NATO-műveletet irányító holland erők tevékenységét segíti majd – tájékoztatta az MTI-t Szekeres Imre a NATO-tagországok védelmi minisztereinek informális hollandiai találkozójáról. Az csak később dől el, hogy pontosan milyen tudású, milyen fegyvernemű egységre van szükség – tette hozzá.

Fokozott szerepvállalás

Szekeres Imre hangoztatta, hogy a misszió csakis a megfelelő kiképzés, felszerelés és logisztikai utánpótlás biztosítása után kezdődhet. Bejelentette, hogy a vállalásban a kormány élvezi mind az öt parlamenti párt támogatását.


A miniszter leszögezte: Hollandia, az Egyesült Államok, valamint a NATO politikai és katonai vezetése egyaránt megkereste a kormányt a most bejelentett vállalás kapcsán. A tárca eredetileg 2009-től tervezett volna ilyen feladatot vállalni – fűzte hozzá.

Szerdán Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára bejelentette, hogy számos NATO-tagállam ajánlotta fel katonai jellegű részvételét az afganisztáni misszióban azt követően, hogy az Egyesült Államok arra kérte szövetségeseit, hogy több csapatot küldjenek a tálibok lakta déli vidékekre – írja a BBC. A jelentkezők között van Franciaország és Németország, akik katonai oktatók kiküldését ajánlották fel.

Erősítés Irakban, Koszovóban


Magyarország jövőre várhatóan átveszi egy többnemzeti NATO-zászlóalj vezetését Koszovóban – jelentette be Szekeres Imre. A zászlóaljban még olasz és szlovén egységek vannak jelen – tette hozzá. Bejelentette azt is, hogy Magyarország vállalja: hat hónappal meghosszabbítja az Irakban a kiképzések ellenőrzésével foglalkozó csoport februárban lejáró küldetését.


Szekeres Imre Hollandiában megerősítette a tavaszi amerikai látogatása során nyilvánosságra hozott új magyar vállalásokat. Eszerint folytatja az ország a stabilizációs és újjáépítési programot Baglán afganisztáni tartományban. Jövő októbertől hat hónapra hazánk veszi át a kabuli nemzetközi repülőtér repülésirányításának vezető nemzeti feladatát: ez magas technikai, műszaki és katonai feladatot jelent – szögezte le a miniszter.

Jövő ősztől a Szolnokon állomásozó különleges műveleti zászlóalj első százada – amely addigra megfelelő, lehetőség szerint amerikai kiképzést kap és gyakorlatot szerez – három hónapos szakaszokban (alkalmanként 12-14 fővel) részt vesz különleges katonai műveletekben.


Herkulesek Magyarországon?


A NATO-képességek átalakításáról folytatott eszmecserében Szekeres Imre egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a képességhiányok esetében jó lehetőséget ad a többnemzeti megoldás. Erre jó példának minősítette a C-17-es stratégiai légi szállítási flotta létrehozását.


A szövetség nyáron engedélyezte, hogy 15 tagállama, köztük Magyarország közösen legalább 3 nagy amerikai szállítógépet, a Boeing által gyártott C-17-eseket vegyen a katonai légi szállítási kapacitás javítására. Ennek állomásoztatására három repülőtér jött szóba: Magyarországon Pápa, Németországban Ramstein és a romániai Konstanca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik