Nagyvilág

Németország elismerné Koszovó függetlenségét

Koszovó elismerését fontolgatja a német kormány, amennyiben a jelenleg Szerbiához tartozó tartomány egyoldalúan a függetlenség deklarálása mellett dönt - közölték berlini kormányforrások.

Az idézett források szerint erről már előzetes döntés született, de a német kormány semmiképp nem kívánja hivatalosan nyilvánosságra hozni azt a szerb és az albán közösség közötti tárgyalások december 10-i befejeztéig. Berlinben ugyan még bíznak abban, hogy a szóban forgó tárgyalások végül eredményt hozhatnak, de úgy értékelik, hogy az elmúlt heti bécsi konzultációk kudarca után erre mind kisebb a remény.

A koszovói nemzetközi összekötő csoport, amely az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország képviselőiből áll – az érintett felek, azaz az albánok és a szerbek bevonásával – december 10-ig igyekszik megoldást találni a jelenleg Szerbiához tartozó, ugyanakkor ENSZ-közigazgatás alatt álló tartomány státusának megoldására. A legutóbbi, Bécsben tartott tárgyalási forduló azonban minden kompromisszumos javaslat ellenére eredménytelenül ért véget, s az albán delegáció közölte: amennyiben a határidőig nem születik megoldás, Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét.

A szerdai értesülések alapján a német kormány már ez utóbbi forgatókönyvre készül. Mindezt megerősítette szerdai nyilatkozatában a konzervatívokkal közösen kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) külpolitikai szakértője, Gert Weisskirchen is, hangoztatva, hogy – mint fogalmazott – valóban vannak ilyen megfontolások. Azt állította ugyanakkor, hogy egyértelmű kormánydöntés még nem született, azzal mindenképp meg kívánják várni a hátralévő tárgyalások kimenetelét.

Az idézett források közölték: az esetleges függetlenség elismerését előirányzó német álláspont kialakításához hozzájárult az a tény, hogy berlini megítélés szerint néhány tagállam, elsősorban Spanyolország, Szlovákia, Románia és Ciprus korábbi fenntartásai ellenére maga az EU is egyre egységesebb ebben. Ezen túlmenően Koszovó függetlenségének egyoldalú deklarálása esetén a NATO sem számít katonai konfliktusra Szerbia és a tartomány között. A koszovói szerbek erőszakos cselekményeit azonban a szövetség nem zárja ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik