Nagyvilág

Nem várhat a koszovói döntés

Merőben eltérően értelmezték a felek a hétfői bécsi tárgyalásokat Koszovó jövőjéről. A trojka szerint azonban mielőbb dönteni kell, nem szabad december 10-e után tovább húzni az időt.

A szerb tárgyalóküldöttség, a B92, Beta és Tanjug egybehangzó keddi tudósításai szerint a közvetítő hármas (az úgynevezett trojka) EU, orosz és amerikai diplomatákból álló tagjai a hírek szerint azt javasolták, Belgrádnak el kell fogadnia, hogy nem kormányozhatja Koszovót, sőt “fizikailag” sem lehet jelen a tartományban.

Ezt a szerb tárgyalók elutasították azzal, hogy Szerbia csak azokba az ügyekbe nem szól bele, amelyekbe “nem kíván”, s ez az ami egyáltalán egyezség tárgyát képezheti. Belgrád szerint ez sikernek számít, amint annak a visszautasítása is, hogy a két fél között nincs helye semmilyen különleges megállapodásnak, amíg a státus kérdésében nem születik megoldás.

Most kell dönteni

Az EU képviselője, Wolfgang Ischinger azt nyilatkozta a tárgyalások után Bécsben, hogy veszélyes a végtelenségig tárgyalni Koszovóról, eredménynek kell születni december 10-ig, amennyiben megvan a politikai akarat a felek részéről. “A koszovói kérdés megoldása nem válik könnyebbé az újabb halasztások által, sőt. Most kell döntenünk. Ez az ENSZ főtitkár véleménye, s valójában az oroszoké is” – mondta Ischinger.

Goran Szvilanovics volt jugoszláv külügyminiszter szerint a trojka bécsi javaslatában megkerülte a státus-kérdést. “Ha azt választják, hogy végül ezt megkerülik, mindkét fél úgy értelmezi a dokumentumot, ahogyan akarja. Ez komoly válsághoz vezethet a tárgyalásokon, hiszen mindenki úgy határozza meg a státust, ahogyan kívánja, miközben a tárgyalások éppen erről folynak.” Szvilanovics – aki egyébként többször kifejtette a véleményét, hogy Koszovó elveszett Szerbia számára – aggodalmát fejezte ki a következő tárgyalási fordulók redundanciáját illetően.


A B92 mindehhez még hozzátette egy másik keddi tudósításában, hogy az UNMIK (az ENSZ koszovói miszsiója – a szerk.) felszólította Belgrádot, hogy ne próbálja megakadályozni a szerbek részvételét a november 17-i koszovói választásokon, ugyanis olyan hírek terjednek, hogy a szerb kormány a nyomásgyakorlástól a nyílt fenyegetésig terjedően használ módszereket ezirányban.

A szerbek vitát provokáltak

A bécsi fordulóra reagálva Fatmir Sejdiu koszovói elnök azt mondta, hogy azok két külön világra irányították a figyelmet: “Belgrád meg szeretné ismételni Koszovó múltját, míg Pristina a realitásokra és hosszú távú és fenntartható megoldásokra koncentrált.”

Az elnök azzal vádolta a szerb delegációt, hogy vitát provokált rég használt fogalmak bevetésével, mint például “Koszovó szerb tartomány, Koszovó és Metohija, soha nem fogunk elismerni.” Újságírói kérdésre válaszolva, Sejdiu leszögezte: tárgyalódelegációjukat “a koszovói nép politikai akarata irányítja”, azaz a függetlenség és a szuverenitás elnyerése.

A következő tárgyalási forduló egyébként szintén Bécsben lesz, november 5-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik