Nagyvilág

Az EP aggódik a török támadások miatt

Az Európai Parlament szerdán üdvözölte a török kormány reformok iránti elkötelezettségét, ugyanakkor a társulási egyezmény betartását, az erőszak felszámolását követeli, és aggodalmát fejezi ki az esetleges észak-iraki katonai akció miatt.

Az Európai Bizottság november 7-én adja ki országjelentését Törökországról. Ezt megelőzően folytatott vitát az Európai Parlament az EU és Ankara kapcsolatairól.

A plenáris szavazáson a parlament elutasította azt a módosító indítványt, amely szerint az EP felszólította volna Törökországot arra, hogy „ismerje el hivatalosan az örmény népirtást”.

Az Eu örül az új elnöknek

Az EP ugyanakkor „gratulál Törökországnak a tisztességes és szabad parlamenti választásokhoz”, és „üdvözli az új elnök megválasztását”.

A parlament reméli, hogy „az új török kormány felgyorsítja a reformfolyamatokat a csatlakozási partnerségi megállapodásban meghatározott célok teljesítése érdekében”.

Az iraki bevonulás hat az EU-tárgyalásokra

Az EP „sürgeti Törökországot, hogy hajtsa végre maradéktalanul a társulási megállapodásban és annak kiegészítő jegyzőkönyvéből eredő rendelkezéseket”. A képviselők „emlékeztetnek arra, hogy amennyiben Törökország nem tesz eleget a társulási megállapodásban említett kötelezettségeknek, az negatívan fogja befolyásolni a tárgyalási folyamatot”.

Az Európai Parlament ugyanakkor „mélyen elítéli a PKK és más terrorista csoportok által török területen lekövetett merényleteket”, és „szolidaritását fejezi ki Törökországgal, annak terrorizmus elleni harcával”. Az állásfoglalás ugyanakkor felszólítja Törökországot, „tartózkodjon minden, Irak területét sértő egyoldalú lépéstől”.

A parlament „komoly aggodalmának ad hangot a török csapatok esetleges határokon átnyúló, észak-iraki katonai akciójának következményeivel kapcsolatban”, és „felhívja Törökországot, hogy tartózkodjon az Irak területét sértő aránytalan katonai műveletektől”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik