Nagyvilág

755 ezren vannak az amerikai terroristafigyelő listán

Már 755 ezer ember neve szerepel az amerikai kormány titkos, úgynevezett terroristafigyelő listáján. Szakértők szerint a túl sok adat hatástalanná teszi a lajstromot.

A listára többnyire a légi és tengeri határátkelőhelyeken az Egyesült Államokba érkező terroristagyanús személyek kerülnek fel. Számuk 2004 óta 200 ezerrel bővült – derült ki szerdán ismertetett adatokból. A washingtoni kongresszus több tagja, biztonsági szakértők és polgárjogi mozgalmak képviselői szerint egy ilyen terjedelmes, terroristagyanús egyének adatait tartalmazó lista vezetése már-már értelmetlen.

Joe Lieberman, a szenátus belbiztonsági bizottságának elnöke, aki meghallgatást kezdeményezett az ügyben, kétli, hogy egy ilyen gyorsan és ekkorára felduzzadt listát hatékonyan lehetne kezelni. A Közlekedésbiztonsági Hatóság szerint “egy sor személy”, aki a repülési tiltó listán szerepel, mégis átcsúszott külföldön a repülőtéri ellenőrzéseken, majd felszállt az Egyesült Államokba tartó nemzetközi járatokra. Egy részük belföldi járatokra is feljutott. Állítólag többször előfordult, hogy visszafordítottak járatokat, miután a hatóságok rájöttek, hogy gyanús személy van a gépen.

A Kormányzati Elszámoltatási Iroda szerint a belbiztonsági minisztérium nem használta fel kellőképpen a listát a magánszektorban, különösen azoknak a munkahelyeknek az ellenőrzése volt hiányos, például a vegyipari üzemekben, ahol egyes munkaköröket betöltők nagy károkat okozhatnának. Leonard Boyle, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) úgynevezett terroristaátvilágító központjának igazgatója azt szeretné, ha a lista alapján átvilágíthatnák azokat az ágazatokat, ahonnan támadásokat lehet intézni az ország infrastruktúrájának gyenge pontjai ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik