Nagyvilág

A törökök szankcióra készülnek az iraki kurdok ellen

A török kormány büntető lépésekre készül az iraki kurdok elnöke ellen, így akarva megtorolni, hogy Maszud Barzani szembehelyezkedik a betiltott kurd gerillaszervezet, a PKK elleni harccal.

A Sabah című török napilap keddi értesülése szerint Törökország gazdasági szankciókat fog életbe léptetni az észak-iraki kurd régió és személy szerint Barzani ellen. Az intézkedések között szerepel az áramellátás rendszeres leállítása és a kedvezményes áramtarifa felülvizsgálata. (A török ipar 9,2 dollárcentet fizet egy kilowattóra áramért, míg a kurdoknak a török szolgáltató 4,2 és 6 cent közötti árat számít fel.)

A Sabah úgy tudja, hogy a török kormány nehezíteni fogja a gépjárműforgalmat a török-iraki határon, például a harburi átkelőn, amelyen naponta 2500 teherautó halad át. E téren “fokozódni fog a bürokrácia” – idézte az újság az ankarai terveket, amelyek szerint Ankara arra fogja ösztönözni a török fuvarozókat, hogy járműveiket Szírián keresztül küldjék Irakba. Ezzel Barzani üzletét akarja rontani, ugyanis sajtóhírek szerint a kurd elnök hivatala sápot szed az átkelő teherautók tulajdonosaitól. Csak a jármű és a rakomány ellenőrzéséért száz dollárt gombolnak le mindenkiről.

A törökök a “körmére akarnak nézni” annak a 118 Törökországban bejegyzett cégnek is, amelyeknek a tulajdonosai Barzani környezetéből kerülnek ki – írta a Sabah.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik