Nagyvilág

Még nem hívtak megfigyelőket az orosz választásokra

Nemzetközi szervezetek még nem kaptak meghívást, hogy megfigyelőket delegáljanak a december 2-án tartandó oroszországi parlamenti választásokra - jelentette kedden a Kommerszant című lap, amelynek kérdésére a Központi Választási Bizottságnál (CIK) ezt azzal indokolták, hogy a megfigyelőkről majd a jelöltek bejegyzésének befejezése - vagyis október 28. - után egy-két héttel döntenek.

A lap megemlíti, hogy például az Európa Tanács parlamenti közgyűlése már szeptemberben határozatot hozott, amely szerint a választások előkészítésének nyomon követésére 10, a választásokra 60 megfigyelőt küld. Ugyancsak firtatják a megfigyelők ügyét az EBESZ-nél, ahol elmondták, hogy a négy évvel ezelőttihez képest a CIK máris öthetes késésben van.

Andrej Davidov, a CIK külkapcsolatokkal foglalkozó osztályának vezetője kérdésre válaszolva rámutatott: az orosz törvényekben sehol nem szerepel, hogy mikor kell meghívni a megfigyelőket. Ez a CIK kötelezettsége, amelyet teljesíteni fog, de hogy mikor, azt maga dönti el. Hozzátette: azért várják ezzel a jelöltek listájának lezárását, nehogy az a “nevetséges helyzet forduljon elő, hogy ezer jelöltről szavaznak, és 5000 megfigyelőt hívnak”. (A CIK már hetekkel ezelőtt közzétette, hogy több mint 6000 jelöltet állítottak a pártok, s ez a szám aligha csökken valóban jelentős mértékben.)

A lap az állami dumában azt tudta meg, hogy a nemzetközi szervezetek megkapják ugyan a megfigyelők meghívását, de nem olyan létszámban, mint amilyenre számítanak. Konsztantyin Koszacsov, a duma nemzetközi bizottságának elnöke elmondta: az Európa Tanács parlamenti közgyűléséből például 30 főt szándékoznak meghívni, s nem hatvanat, ahogyan ott számolnak vele. Az Európai Parlamenttől pedig egyáltalán nem várnak senkit. Az EP ugyanis a szentpétervári Európai Egyetemnek és az Urali Állami Hivatalnokok Akadémiájának 23,5 millió rubelt adott egy régióközi választási hálózat létrehozására, amit Gadzsimet Szafaralijev, az Egységes Oroszország képviselője az orosz választási kampányba való beavatkozásnak minősített, noha mindkét intézmény hangsúlyozta, hogy nem szavazatszámlálási rendszerről van szó.

Vlagyimir Rizskov független ellenzéki képviselő, a felszámolt Republikánus Párt egykori vezetője szerint meghívják a megfigyelőket, mert “a Kremlnek szüksége van rájuk. Ha lesznek nemzetközi megfigyelők, és nem észlelnek semmit, ami sérti a demokratikus normákat, akkor a nemzetközi közösség szemében a választások legitimnek látszanak majd”. Rizskov szerint “masszívan meg fogják hamisítani az eredményeket: a valóságosnál nagyobbnak tüntetik majd fel a részvételi arányt, és növelik majd az Egységes Oroszországra leadott szavazatok arányát, de ebből a megfigyelők mit sem látnak majd, mert kevesen lesznek, választókörzetből viszont van vagy 100 ezer”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik