Nagyvilág

Sikertelen az afganisztáni NATO-misszió

A vasárnapi The Washington Post a NATO-n belüli ellentéteket elemzi az afganisztáni misszió kapcsán. Négy évvel a küldetés kezdetét követően, a tagállamok „megosztottak a drogellenes fellépést, az újjáépítést, a növekvő civil áldozatokat illetően”, valamint a „keménykezű amerikai fellépéssel” kapcsolatban.

A The Washington Post az elemzést diplomatákkal és katonai vezetőkkel készült interjúkra alapozta. „Egyes szövetségesek frusztráltak, mert mások visszautasítják a szerepvállalást a veszélyes harci övezetekben, ez utóbbiakban szinte kivétel nélkül amerikai, brit, kanadai és holland erők vesznek részt”, miközben az erőszak eszkalálódik, a tálibok erősödnek, egyre több az öngyilkos merénylő, és az ópium termelés soha nem látott méreteket öltött.

„Hihetetlen, hogy Európa óriási gazdasági és katonai potenciálja ellenére képtelen elég helikoptert, logisztikát, információt és orvosi ellátást biztosítani saját erői számára, azon túl, hogy komolyan hozzájárulhatna az új afgán biztonsági erők létrehozásához. A NATO-n belül nincs meg a politikai akarat, hogy fellépjen a drogtermelés ellen, amely ellátja a tálibokat és az Al-Kaidát forrásokkal” – idéz a cikk egy nyugalmazott amerikai tábornokot.


Alig lépnek ki a bázisról

Egy neve elhallgatását kérő, Kabulban állomásozó magasrangú NATO-tisztségviselő szerint „a tagállamoknak saját állampolgáraik számára meg kell indokolni a jelenlétet”, s többek között emiatt is történik az, hogy „a katonák egyáltalán kilépnek bázisaikról.”

Az igazi probléma az afganisztáni szerepvállalás megítélésében az, hogy „az elejétől kezdve az elvárások túlságosan is magasak voltak.” A politikusok „túl sokat, túl gyorsan és túl olcsón ígértek”, s egy kabuli NATO-tisztségviselő szerint amit eddig elértek, az öt év csekély befektetéseinek az eredménye.

„Ez az erős katonai szövetség jelenleg a határán áll annak ami pillanatnyilag lehetséges, akár a forrásait, akár a hadrafogható erőit tekintjük. Mindeki egyetért azzal, hogy hadsegeink a túlfeszítettség állapotában vannak” – nyilatotkozta egy másik, neve elhallgatását kérő fontos NATO hivatalnok.


Nincs presztizsük az afgánok körében

Szinte tökéletes az egytértés abban, hogy a NATO erőfeszítései egy új, nyolcvankétezres létszámú afgán rendőrség létrehozására csődöt modtak. NATO és afgán hivatalnokok, nyugati diplomaták és a nemzetközi segélyszervezetek munkatársai egyaránt azon a véleményen vannak az amerikai lap szerint, hogy „a papíron 62 ezres létszámú helyi rendészeti erők gyengén felszereltek, korruptak, miközben a polgárok egyszerre félnek tőlük és lenézik őket.”

Miközben az Egyesült Államok keményebb fellépést sürget az ópiumtermelőkkel szemben, egyes európai NATO-tagállamok úgy vélik, ez nem része a küldetésnek. “Attól is félnek, hogy az ilyen lépések a szegényebb parasztokat a tálibok oldalára kényszerítik” – zárul a lap kommentárja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik