Nagyvilág

Megkezdődtek a lengyel választások

A közvélemény-kutatások a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) győzelmét jelzik előre az előre hozott parlamenti választáson Lengyelországban.

A mintegy 25 ezer szavazóhelyiségben reggel 6 órától este 8 óráig várják a szavazásra jogosult 30 millió állampolgárt, hogy megválassza 6 188 jelölt közül a szejm, az alsóház 460 képviselőjét, valamint 685 jelölt közül a 100 szenátort.

Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök azért döntött a választások előre hozatala mellett, mert pártja, a 2005-ös választások győztese, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) hosszabb távon képtelennek bizonyult arra, hogy stabil többséget biztosítson magának a kormányzáshoz. A vasárnapi választások tétje az, hogy sikerül-e a PiS-nek megszereznie az abszolút többséget ahhoz, hogy önállóan alakítson kormányt.



Megkezdődtek a lengyel választások 1

Elkél a segítség (fotó: MTI/EPA)


A legfrissebb közvélemény-kutatások a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) győzelmét jelzik előre. Az OBOP közvélemény-kutató intézet szerint a liberális párt 43 százalékot szerez (228 mandátum), a PiS 33 százalékot ér el (162 mandátum), a Baloldal és Demokraták (LiD) elnevezésű balközép koalícióra 12 százalék jut (46 képviselő), és bejut a szejmbe a Lengyel Parasztpárt (PSL) is 7 százalékkal (22 képviselő). A PBS DGA intézet felmérése szerint a PO-ra 42 százalék (221 mandátum), a PiS-re 32 százalék (156 képviselő), a LiD-re 12 százalék (52 mandátum), a PSL-re pedig 7 százalék (29 képviselő) szavazat jut.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik