Nagyvilág

Támadás érte Észak-Irakot

Észak-Irak olajban gazdag vidékén, Kirkuk közelében lázadók felrobbantottak egy olajvezetéket és megtámadták a miniszterelnök-helyettes testőreit szállító konvojt.

Az iraki kurdok vezetője szerint a kurdok fel vannak készülve rá, hogy megvédjék magukat a török hadsereg esetleges támadásaitól – írja a The New York Times.

A Kurd Demokrata Párt vezetője, Massoud Barzani figyelmeztetett, hogy a török erők semmi esetre se lépjék át Észak-Irak határát, hogy elűzzék a határ menti hegyekben rejtőzködő gerillákat. Ha ez mégis megtörténik, a kurdok meg fogják védeni a kurd regionális kormányt. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a támadást a török hadsereg követte volna el.

A török parlament szerdán határozatot fogadott el, mely zöld utat ad egy esetleges észak-iraki beavatkozásnak.

Ankara szerint a Törökországban, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóinak ezrei használják Irak északi részét hátországként a Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta térségeiben végrehajtott támadásaikhoz.

Több mint 37 ezer ember esett áldozatul a PKK harcának azóta, hogy 1984-ben fegyvert fogott Törökország zömében kurd népességű keleti és délkeleti részének függetlenségéért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik