Nagyvilág

Lemondott az iráni nukleáris főtárgyaló

Lemondott tisztségéről Ali Laridzsáni, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója - jelentette be a teheráni kormány szóvivője.

Golámhoszein Elham közölte, hogy Laridzsáni helyett már az utód, Szajed Dzsalili, az európai és az amerikai ügyekben illetékes jelenlegi külügyminiszter-helyettes találkozik kedden Rómában Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, minthogy a tárgyalás az iráni főtárgyaló és az EU-diplomata között szerepelt a korábbi tervekben.

“Laridzsáni ismét lemondott, amit az államfő ezúttal elfogadott” – közölte a szóvivő sajtóértekezletén, de nem részletezte, hogy mi a főtárgyaló, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára lemondásának oka. Csak annyit mondott, hogy “más politikai tevékenységre” akar összepontosítani. Hozzátette, hogy Laridzsáni lemondása azonnali hatályú, de elképzelhető, hogy a Solanával való találkozón még ő is ott lesz.

Egyes elemzők szerint Laridzsáninak nézeteltérése van Mahmúd Ahmadinezsád elnökkel az iráni atomdosszié miatti nemzetközi tárgyalásokon követendő taktikát illetően, noha mindketten helyeslik, hogy Irán nem állítja le atomprogramját a nyugati követelések ellenére.

Az Egyesült Államok és egyes szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy titokban atomfegyvereket akar kifejleszteni. Teherán tagadja e vádat, és hangoztatja, hogy atomprogramja csak békés célokat szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik