Nagyvilág

19 tonna robbanóanyagra bukkantak Irakban

Az Irakban állomásozó amerikai erők majdnem 19 tonna robbanóanyagra bukkantak egy rejtekhelyen Bagdadtól északra: egy katonai szóvivő szombati bejelentése szerint ez volt az egyik legnagyobb ilyen jellegű fogás az elmúlt években.

A rejtekhelyen – amelyet az amerikai erők időközben már megsemmisítettek – összesen 18,6 tonna ammónium-nitrátot és 35 aknavető-gránátot találtak.

Irakban mindennaposak a helyi rendőrség, katonaság, illetve a koalíciós erők – főként az amerikaiak – elleni pokolgépes akciók, amelyek rengeteg polgári áldozatot is követelnek. Éppen ezért az észak-iraki amerikai csapatok szóvivője, Peggy Kageleiry nagyon nagy jelentőségűnek minősítette a felfedezést. A rejtekhelyet egyébként Bagdadtól mintegy 30 kilométerre északnyugatra, egy szunniták lakta körzetben találták.

Az ammónium-nitrátot viszonylag magas nitrogéntartalma miatt elsősorban műtrágyaként használják, ám ekkor a robbanásveszély elkerülésére adalékanyaggal vegyítik. Tiszta állapotban 300 fok felett robbanásszerűen nitrogénre, oxigénre és vízre bomlik, s ezen alapul robbanószerként történő, egyre növekvő felhasználása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik