Nagyvilág

Véres al-Kaida-merénylet Pakisztánban

Legkevesebb 133 személy életét vesztette és több mint négyszázan megsebesültek csütörtök éjjel a pakisztáni Karacsiban, miután két robbanás történt az önkéntes száműzetésből hazatérő Benazir Bhutto egykori miniszterelnököt éltető több százezres tömegben - jelentette a GEO pakisztáni hírtelevízió.

Az ellenzéki vezetőnek nem esett bántódása. Közvetlenül a merénylet után megerősített rendőri alakulatok szállították gyorsan családi rezidenciájára, amely a karacsi tengerparton áll – mondta a rendőrfőnök. Tévéállomások jelentése szerint Benazir Bhutto sértetlenül szállt le a teherautóról, amely az üdvözlésére egybesereglett tömeg örömére körbevitte a dél-pakisztáni nagyvárosban.


Bhutto volt a célpont


Aftab Ahmed Han Serpao pakisztáni belügyminiszter megerősítette, hogy a tényleges célpont maga a száműzetésből hazatért politikus volt. A tárcavezető szerint a tettesek célja arra irányult, hogy szabotálják a demokratikus folyamatot.


Bhutto egy teherautó platójáról üdvözölte a köszöntésére összesereglett tömeget, amint a repülőtérről jövet áthajtatott a Pakisztán déli részén fekvő nagy kikötőváros zsúfolt utcáin Muhammed Ali Dzsinnahnak, Pakisztán alapítójának és első főkormányzójának mauzóleuma felé, ahol a tervek szerint elmondta volna hazatérése utáni első beszédét.


A két detonáció Bhutto gépkocsikonvoja közelében, az egykori miniszterelnököt éltető tömegben következett be. Az áldozatok egy része a volt miniszterelnököt kísérő rendőrök, biztonsági emberek közül került ki, zöme azonban a politikus asszonyt éltető tömegből, a Bhutto vezette Pakisztáni Néppárt támogatóiból.


Az al-Kaida lehetett


Az iszlámábádi belügyminisztérium egyik illetékese közölte a legújabb adatokat, hozzátéve: a nyomozás eddigi állása szerint valószínűnek látszik, hogy öngyilkos merénylők követték el a pusztító támadást.


Eddig senki sem jelentkezett a véres tett szervezőjeként, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő pakisztáni szélsőségesek azzal fenyegetőztek a héten, hogy hazatérése után meggyilkolják Bhuttót, amiért a politikus asszony támogatja az Egyesült Államok terrorizmusellenes háborúját. Az exkormányfő fogadkozott a hazatérése előtti napokban, hogy mindent meg fog tenni hazai földön a szélsőségesek legyőzéséért és a demokrácia visszaállításáért.

Elítélték a robbantásokat

A világ vezető politikusai éles szavakkal ítélték el a Karacsiban csütörtökön végrehajtott két merényletet, és maga Pervez Musarraf pakisztáni elnök is a demokrácia elleni összeesküvésnek nevezte a robbantásokat.

Gordon Johndroe, a washingtoni Fehér Ház szóvivője brutálisnak nevezte a nyolc évi száműzetésből hazatért Banazir Bhuto elleni merényletkísérleteket, egyben azonban azt a meggyőződését is kifejezte: a szélsőségeseknek nem sikerül megakadályozniuk Pakisztán polgárait abban, hogy a januári parlamenti választásokon demokratikus úton válasszák meg képviselőiket.

Az Európai Tanács, amely a péntek hajnali órákig tanácskozott Lisszabonban, ugyancsak élesen bírálta a legújabb pakisztáni erőszakos cselekményeket. Ban Ki Munt, az ENSZ főtitkárát mélyen megrázta a Bhutto elleni merényletkísérlet – áll a világszervezet közleményében.

John Howard ausztrál kormányfő szavai szerint az al-Kaida módszereire emlékeztet a robbantások végrehajtása, de úgy vélte, hogy még túl korai lenne egyértelműen megállapítani, hogy a nemzetközi terrorhálózat áll-e a merénylet mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik