Nagyvilág

Prodi vétóra készül

Romano Prodi olasz kormányfő az Európai Unió lisszaboni csúcsértekezletének az előestéjén Rómában közölte: Olaszország vétót emel abban az esetben, ha a tanácskozáson szavazásra bocsátják az Európai Parlament képviselői helyeinek újraelosztásáról hozott strasbourgi határozatot.

Ha ugyanis az Európai Tanács elfogadná az úgynevezett Lamassoure–Severin-indítvány, Olaszország elveszítené az EP-n belül kialakult egyenlő súlyát Franciaországgal és Nagy-Britanniával, vagyis e két utóbbi országénál kevesebb parlamenti hellyel rendelkezne az európai törvényhozásban. Az EP a múlt héten szavazta meg azt az előterjesztést, amely újraosztaná a tagországok között a mandátumokat.

Az uniós állam- és kormányfők a 2007. június 21–22-én, Brüsszelben tartott európai tanácsi ülésen felkérték az Európai Parlamentet, 2007 októberéig álljon elő a saját jövőbeli összetételére vonatkozó javaslatával.

Sérti Róma érdekeit

Az EU új alapszerződése, az ún. reformszerződés tervezete szerint a képviselői helyek számát a mostani 785 helyett 750-ben maximálnák, egy-egy tagállamnak pedig legfeljebb 96, de legalább 6 hely jutna. (A két szám a jelen helyzetben Németországot, illetve Máltát érinti. Az előbbi jelenleg 99, az utóbbi 5 EP-képviselői hellyel rendelkezik.) Az új szabályozás értelmében Olaszország 78 mandátumából hatot elvesztene, és ezzel megszűnne a paritása Franciaországgal és Nagy-Britanniával.

A probléma kezelése nagy dilemma Róma számára, mivel az európai építkezés szószólójaként ismert Olaszország nem kívánja megbontani az európai reformszerződés kérdésében kialakulófélben lévő konszenzust. Ezért Prodi, aki egykor maga is az Európai Bizottság elnöke volt, hangsúlyozta: Róma nem a szerződést akarja zátonyra futtatni, hanem attól elkülönítve az EP-mandátumok újraelosztásának megváltoztatását utasítaná el.

Hazánk 22 képviselővel

Magyarországot a javasolt rendszer szerint 22 hely illetné meg a 750 tagú Európai Parlamentben. A jelenlegi, 785 fős EP-ben 24-en képviselik Magyarországot.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben nem fogadnának el új szabályozást, az unió jelenleg érvényes alapszerződéseiben, valamint a román, illetve bolgár csatlakozási szerződésben foglaltak szerint kellene eljárni. Ezek szerint az EP-nek 2009-től kezdve 736 tagja lenne, Magyarország pedig – így is, úgy is – 22 helyet kapna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik