Nagyvilág

Kína dühbe gurult a dalai láma kitüntetése miatt

Behívatták a kínai külügyminisztériumba az Egyesült Államok pekingi nagykövetét csütörtökön, tiltakozásul a dalai láma amerikai kitüntetése ellen. Peking „komédiának" nevezte, hogy a tibeti buddhista vezetőnek Kongresszusi Aranyérmet adtak.

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter azért hívatta be Clark Randt nagykövetet, hogy kifejezze éles tiltakozását az amerikai kormány döntése ellen – mondta Liu Csien-csao (Liu Jianchao) külügyi szóvivő pekingi sajtótájékoztatóján.

„Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel egyértelműen beavatkozott a kínai belügyekbe, megsértette a kínai nép érzéseit, és aláásta a kínai-amerikai kapcsolatokat” – hangoztatta a szóvivő, s felszólította Washingtont, hogy tegyen konkrét lépéseket a két ország kapcsolatának megóvása érdekében.

George Bush amerikai elnök – Kína tiltakozása ellenére – szerdán személyesen nyújtotta át a dalai lámának a Kongresszusi Aranyérmet, az amerikai törvényhozás által adható legmagasabb polgári kitüntetést a béke, az emberi jogok és az erőszakmentesség érdekében kifejtett tevékenységének elismeréseként. Bush „a béke és a tolerancia univerzális jelképének, a hívők pásztorának, népe lángja őrzőjének” nevezte a 72 éves tibeti buddhista vezetőt, és szorgalmazta, hogy a pekingi vezetés is fogadja a dalai lámát.

Kína szakadárnak tekinti a tibeti vezetőt, aki a kommunista uralom elleni 1959-es népfelkelés leverése óta indiai száműzetésben él. Peking a dalai láma kitüntetését korábban „komédiának” nevezte, s figyelmeztetett: súlyos következményekkel jár, ha Washington olyan embernek adományoz kitüntetést, aki – Kína szerint – a népköztársaság megosztására törekszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik