Nagyvilág

Jobban örülünk az EU-tagságunknak

Kedvezően változott a magyar EU-tagsággal kapcsolatos véleménye azoknak a megkérdezetteknek, akik részt vettek az "Európai eszme-csere" elnevezésű állampolgári fórumon - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatási adataiból, amelyeket csütörtökön ismertettek Budapesten.

Az október 13-án a Parlamentben rendezett “Európai eszme-csere” elnevezésű rendezvény után a korábbi 46 százalékról 60 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik “inkább pozitívan” gondolnak Magyarország európai uniós tagságára – közölte Závecz Tibor, az intézet véleménykutatási igazgatója sajtótájékoztatón.

Előzményként a Szonda Ipsos szeptemberben publikált reprezentatív közvélemény-kutatást a témában. A cég által akkor megkérdezett 1500 ember közül választották ki a múlt szombati esemény 200 résztvevőjét. Az állampolgári fórumot október 13-án Göncz Kinga külügyminiszter nyitotta meg. Az esemény után csoportos beszélgetést folytattak a kiválasztottakkal, akik újra kitöltötték a korábbi kérdőíveket.

Az eszmecserét követően 59 százalékról 80 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint Magyarország érdekérvényesítési potenciálja azonos lesz más, hozzá hasonló nagyságú országokéval. Az előző felmérés szerint a válaszadók 47 százaléka úgy látta, az európai uniós csatlakozás az ország számára inkább előnyökkel járt, a konferencia után ez az arány 65 százalékra változott.

Míg szeptemberben mindössze a megkérdezettek 33 százaléka érezte úgy, hogy az EU-tagság inkább előnyökkel jár családja és önmaga számára, ez 50 százalékra nőtt az állampolgári fórum után. Závecz Tibor szerint ebben a kategóriában megmaradt ugyan egy “markáns szkeptikus réteg”, de a bizonytalanok egy részének véleményét sikerült pozitívvá formálni, így itt is enyhén pozitív az összkép.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Szalai Zoltán, az Európai Parlament budapesti tájékoztatási irodájának vezetője arról beszélt, hogy a konferencia maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket és az itt szerzett tapasztalatoknak számukra gyakorlati haszna lesz a jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik