Nagyvilág

Új vezetőt kapott az olasz baloldal

Elsöprő fölénnyel nyerte Walter Veltroni, Róma főpolgármestere az új olasz baloldali tömörülés, a Demokrata Párt főtitkárválasztását. A népszerű politikusra sokan úgy tekintenek, mint a jelenlegi kormányfő, Romano Prodi utódjára.

Az 52 éves Veltroni a szavazatok 75,7 százalékát szerezte meg a nem végleges adatok szerint, míg legfőbb riválisa, Rosy Bindi családügyi miniszter csak 13,3-ig jutott, Enrico Letta, a Prodi-kormány kabinetfőnöke pedig 10,8 százalékot gyűjtött. A szavazáson közel 3,5 millióan vettek részt, ami jóval meghaladja az előzetesen egymillió főre becsült részévteli arányt. Ezek a számok az állampolgárok átlagon felüli érdeklődését mutatja a közéletben való részvétel iránt – nyilatkozta Prodi, hozzátéve, hogy a szavazás napja az olasz demokrácia fénypontját jelenti.

A párt támogatói azt remélik, hogy az új baloldali tömörülés megerősíti majd a Prodi által vezetett bal-közép koalíciót – írja a BBC. Romano Prodi olasz miniszterelnök, a párt elnöke, akinek Veltroni a legnagyobb riválisa a kormányfőjelöltségért a következő parlamenti választásokon, szintén hangsúlyozta: „A kormánynak nincsen félnivalója, sőt, rendkívüli módon megerősödik”.

A Demokrata Párt, mely a kommunista utódpárt, a Baloldali Demokraták (DS) és a baloldali katolikus párt, a Margherita egyesülésével jött létre, Olaszország legnagyobb politikai pártja szeretne lenni, megelőzve a volt miniszterelnök, Silvio Berlsuconi által vezetett Forza Itáliát – írja a The New York Times.

„Csodálatos dolog történt. Három és félmillió ember azt mondta, hogy van egy új, derűs, nem üvöltő, nem gyűlölködő Itália, amely mélységes változásokat akar a politikában és az országban” – mondta vasárnap késő este Veltroni, aki külön megköszönte a szavazati joggal rendelkező bevándorlóknak, hogy elmentek voksolni.

„Optimista vagyok, annak fényében, ami ma történt, már most mi vagyunk az első olasz párt. Rajtunk a sor, hogy a béke, a szegénység elleni harc nyelvén beszéljünk. Olyan párt vagyunk, amely a vállalkozók, a munkát kereső fiatalok, az árnyékállam által elnyomott déliek mellett áll” – tette hozzá a római főpolgármester.

A Demokrata Párt létrehozása Prodi ötlete volt, melynek célja, hogy leegyszerűsítse az olasz politikát, és stabilizálja a balközép koalíciót – írja a The New York Times. Sokan kételkednek abban, hogy a kormánykoalíció kitart a jelenlegi ciklus végéig, 2011- ig. Prodi már korábban jelezte, hogy nem indul újra a miniszterelnöki posztért, az ellenzéki vezető, Silvio Berlsuconi pedig előrehozott választásokat akar, mivel meggyőződése, hogy az általa vezetett konzervatív párt visszatérhet a hatalomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik