Nagyvilág

Mégsem inzultálták a német államfőt

A német hatóságok kora estére módosították korábbi közlésüket, amely szerint egy zavarodott férfi támadást akart végrehajtani Horst Köhler német államfő ellen vasárnap Frankfurtban.


Az első közlések úgy szóltak, hogy Köhler épp a Szent Pál templomot (Paulskirche) hagyta el – ahol a frankfurti könyvvásár alkalmából a könyvszakma békedíjának átadó ünnepségét tartották -, amikor a tömegben az elnököt egy 44 esztendős, németországi román férfi közelítette meg és megragadta kabátját.


A biztonságiak azonnal közbeléptek és a férfit őrizetbe vették. Az államfőnek nem esett bántódása, az elnök folytatta frankfurti programját.


Késő délután a hatóságok már arról tájékoztattak, hogy a férfi valójában nem akarta megtámadni az államfőt, csak szorult anyagi helyzete miatt segítséget akart kérni tőle. Értesülések szerint a hatóságok a kihallgatás után szabadon bocsátották őt.


Németországban az elmúlt évtizedekben nem mindegyik magas rangú politikus úszta meg ily könnyen a vélt vagy valós merényletkísérleteket. 1990-ben merényletet hajtottak végre az akkori és jelenlegi belügyminiszter, a konzervatív Wolfgang Scha:uble, s ugyanabban az évben a szociáldemokraták kancellárjelöltjeként kampányoló, az SPD-t időközben a Baloldal pártjával felcserélő Oskar Lafontaine ellen. Scha:uble azóta tolószékbe kényszerült, míg Lafontaine akkor életveszélyesen megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik