Nagyvilág

Washington elhalaszthatja a rakétapajzsot

Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok elhalasztja az Európába tervezett, amerikai rakétaelhárító rendszer hadrendbe állítását, elkerülendő, hogy Oroszország "semlegesítse" azt - jelentette be péntek este a sajtónak a Pentagon egy neve elhallgatását kérő, magas rangú tisztségviselője.

„Tárgyalásokat kezdtünk a lengyelekkel és a csehekkel abból a célból, hogy megállapodjunk velük egy radar- és tíz elfogórakéta-indító állomás területükön való telepítéséről. Amint megállapodunk, elkezdjük telepíteni a berendezéseket, majd hadrendbe állítjuk azokat” – mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban figyelmeztette Washingtont, hogy ha telepítik a radart Csehországba és az elfogórakétákat Lengyelországba, “amint erről elnökünk (Vlagyimir Putyin) beszámolt, akkor lépéseket teszünk ennek a fenyegetésnek a semlegesítésére”.

Az oroszok “közölték, hogy nem ülnek majd tétlenül, és mi ezt tudomásul vettük. Komolyan vesszük, amit mondtak, de nem tudjuk pontosan, hogy hogyan reagálnának” – tette hozzá az amerikai hadügyminisztériumi illetékes.

Eredmény nélkül értek véget pénteken az orosz-amerikai tárgyalások az amerikai rakétaelhárító rendszer új elemeinek kelet-európai telepítéséről – mondta egybehangzóan a moszkvai tárgyalásokat követően Lavrov és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Lavrov hangsúlyozta: az orosz fél a csehországi és lengyelországi telepítési tervek befagyasztását javasolta, mert úgy látja, hogy a kérdés megoldásán fáradozó orosz és amerikai szakértők munkájának hatékonyságához ez szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik