Nagyvilág

Titkos hatalmi harcok a Kremlben

Magasrangú állami tisztségviselő első ízben állapította meg, hogy a Putyinhoz közel álló orosz biztonsági szolgálaton belüli harcok már az ország stabilitását veszélyeztetik. Az államfőhöz közel álló politikai elit hatalmi harcai káoszba süllyeszthetik az országot, éppen ennek megakadályozása miatt ragaszkodik Putyin a hatalomban maradáshoz.

A biztonsági szolgálat és a volt katonai vagy titkosszolgálati háttérrel rendelkező „silovikok” rendkívül erős hatalommal rendelkezik az elnök alatt működő átláthatatlan kormányzati rendszerben. Jóllehet elemzők gyakran utalnak a Kremlben folyó homályos hatalmi harcokra, különösen ritka, hogy hivatalos forrásból erősítik meg ezeket – írja a The Independent.

Nagy a veszélye annak, hogy a biztonsági szolgálat egyre nyíltabban belekeveredik egy „mindenki mindenki ellen” típusú háborúba, melynek célja a hatalom megszerzése – nyilatkozta a Kommerszant című orosz lapnak írt nyílt levelében Viktor Cserkeszov, a Szövetségi Kábítószer Ellenőrzsi Hivatal vezetője.
A levél szerint a befolyásos körökből jövő, KGB vagy katonai háttérrel rendelkező „silovikoknak” ma már olyan befolyása van, hogy belháborúik „az ország sorsára” közvetlen hatással vannak – fogalmaz Cserkeszov nyílt levelében.

Az elnök köreiben rengeteg „silovik” van, akiknek hatalmi befolyását nagyon nehéz meghatározni – véli Alexej Maharkin moszkvai politikai elemző. Amikor még mindannyian ugyanaz ellen az ellenség ellen harcoltak, mint amilyen Mihail Hodorkovszkij volt, akkor a belső ellenségeskedést félretették, de ennek vége és most újra egymás ellen fordultak.

Elemzők szeirnt Cserkeszov kikerült Putyin belső köréből, ez magyarázatot adhat arra, hogy miért döntött úgy, hogy szokatlan módon nyílt levélben fordul a nagyközönséghez. Igen ritka, hogy magasrangú személyiségek ily módon a nyilvánosság felé fordulnak – véli Dimitrij Badovszkij, egy kutatóintézet igazgatója.

Az oroszországi elit ahelyett, hogy egységesen Putyin mögött állna, belső harcaival van elfoglalva – állítja a levél írója. Makarkin szerint ez az oka annak is, hogy Putyin decemberi leköszönése után is hatalmon akar maradni. Ő az egyetlen, aki egyensúlyt tud teremteni a háborúskodó erők között, ha ő eltűnik, az országon eluralkodik a káosz – véli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik