Nagyvilág

Újabb hajléktalantábort számoltak fel Párizsban

A francia rendőrség incidens nélkül számolta fel szerda hajnalban többtucatnyi család és a Lakhatási Jog (DAL) nevű civilszervezet a párizsi tőzsde közelében felállított sátrait.

Többtucatnyi rendőr és csendőr bontotta le a mintegy harminc sátrat, amelyet a hajléktalanok, közöttük afrikai nők és gyermekek állítottak fel kedd reggel azon a helyen, ahol múlt pénteken is tüntettek.

A sátrak lebontása után néhányan még a helyszínen maradtak szolidaritást követelő jelszavakat hangoztatva, majd reggel fél hét tájban incidens nélkül véget ért a sátrak eltávolítása és a tüntetés.

A sátrakba beköltözött francia állampolgárságú, kis jövedelmű családok lerobbant házakban, bizonytalan körülmények között élnek. Többségük évek óta vár szociális lakás kiutalására. Jean-Baptiste Eyraud, a DAL elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy befogadó helyről lerobbant házakba költözve francia családok évekig így élhetnek.

A francia parlament tavasszal fogadta el a lakhatási jogról szóló törvényt, amely kimondja, hogy a Franciaország területén szabályosan tartózkodó személyeknek az állam garantálja az önálló és megfelelő szálláshoz való jogát.

A DAL a hajléktalanok számára ötszáz szociális lakás azonnali átadását kívánja, és további 100 ezer lakás átadásáról szóló sürgősségi tervet követel. Szerintük a törvény alkalmazásához a meglévő szociális lakásokat egyszerűen el kellene foglalni, mert azok kiutalása önkényes alapon történik. Párizsban és környékén jelenleg 374 ezren várnak szociális lakás kiutalására.

A szegénység és a kirekesztés ellen küzdő ATD Quart Monde nevű nemzetközi nonprofit szervezet adatai szerint Franciaországban mintegy egymillió embernek nincsen állandó otthona, és mintegy százezren élnek az utcán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik