Nagyvilág

Fico: Gyurcsány Orbán befolyása alatt áll

A Benes-dekrétumok megerősítése válasz volt Csáky Pál agresszív viselkedésére, a szélsőséges Jan Slota politikai súlyát pedig az adja, hogy Gyurcsány az ultranacionalista Orbánt akarja felülmúlni – nyilatkozta a szlovák miniszterelnök. Az európai szocialisták nyomására Robert Fico tárgyalásra hívta Gyurcsány Ferencet.

A két miniszterelnök-pártelnök találkozóját az Európai Szocialista Párt (ESZP) eszközölte ki azzal a céllal, hogy pártelnöki szerepükben közelebb hozzák egymáshoz a két miniszterelnököt, oldandó a magyar–szlovák feszültséget. Egy szlovák lap brüsszeli értesülés szerint Fico és Gyurcsány találkozója nem egyszeri lesz: tárgyalások sorát tervezik.


A magyarok hibáztak

A szlovák kormányfő szerdán Die Presse című osztrák napilapnak nyilatkozott a magyar-szlovák viszonyról, a Benes-dekrétumok megerősítéséről. A magyar állam képviselői voltak azok, akik „állítólagos magánlátogatásukat a szlovák intézmények elleni támadásra használták fel, nem pedig fordítva. Ott kell keresni az okokat, ahol azok vannak” – mondta.



Fico: Gyurcsány Orbán befolyása alatt áll 1

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke (fotó:MTI/EPA)


A szlovák parlament döntése a Benes-dekrétumok érinthetetlenségéről csupán válasz volt Csáky Pál agresszív fellépésére – közölte a kormányfő. Ezzel arra utalt, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke kezdeményezte a kitelepítések törvényes alapjául szolgáló rendelkezések megsemmisítését és az érintettek kárpótlását. Fico felhívta a figyelmet arra is, hogy a döntéssel az MKP-n kívül az összes szlovákiai párt egyetértett.


Orbán „elhomályosítja” Slotát

A Die Presse megkérdezte, vajon a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bekerülése a kormányba nem igazolja-e az MKP félelmeit. A valóságban másról van szó – válaszolta Fico. Egyrészt a bonyolult magyarországi belpolitikai helyzetről. Csak az tud belpolitikai pontokat szerezni, aki a külpolitikában a legnagyobb magyarnak mutatkozik.


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Orbán Viktor vezette szélsőségesen nacionalista párt nyomása alatt áll. Ennek következménye, hogy propagandafellépésekre használják fel a szomszédban tett látogatásokat – magyarázta Fico.


Skizofrén európai szocialisták

Másrészt Csákynak nincs más témája, amellyel felhívhatná magára a figyelmet. Az MKP soha nem rendelkezett társadalom- vagy gazdaságpolitikával, kizárólag nemzetiségi programot tud ajánlani. Mivel azonban nem következett be a kisebbségek várt elnyomása, pótlékra van szüksége – vélekedett.


Az Európai Szocialisták Pártjának azt az állásfoglalását, amely fenntartotta a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) tagságának felfüggesztett státusát a szervezetben, a szlovák kormányfő „paradoxonnak, sőt skizofrénnek” minősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik