Nagyvilág

Iraki offenzívára készül a török elnök?

Átlépheti a török-iraki határt, és akár Észak-Irak kurd többségű területén is végrehajthat katonai műveleteket a török hadsereg – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kedden.

A török elnökre az utóbbi hónapokban egyre nagyobb nyomás nehezedett a török hadsereg részéről, hogy engedélyezzen katonai fellépést Észak-Irakban, a szeparatisták akcióinak központjában – írja a The Guardian.

Washington élesen ellenzi a törökök esetleges iraki invázióját, mert az komolyan megnehezítené az amerikaiak iraki tevékenységét és destabilizálná az ország egyetlen megfelelően működő, kurdok által felügyelt északi részét – írja a The Guardian.

Ankara szerint a Törökországban, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóinak ezrei használják Irak északi részét hátországként a Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta térségeiben végrehajtott támadásaikhoz.

Rajtaütéseik az év eleje óta megsokszorozódtak, nyugtalanságot keltve a török közvéleményben. A törökországi kurd szakadárok, akik független Kurdisztánt szeretnének délkelet-törökországi és észak-iraki területekből.

Több mint 37 ezer ember esett áldozatul a PKK harcának azóta, hogy 1984-ben fegyvert fogott Törökország zömében kurd népességű keleti és délkeleti részének függetlenségéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik