Nagyvilág

Günther Beckstein az új bajor miniszterelnök

A bajor parlament nagy többséggel Günther Becksteint választotta meg kedden Bajorország új miniszterelnökévé.

A 63 éves politikus a tartományi kormányfői posztról az elmúlt hónap végén lemondott Edmund Stoiber örökébe lép. Ő tizennégy éven keresztül volt Bajorország miniszterelnöke. Stoiber távozott a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) éléről is. Utóda a pártelnöki székben az eddigi gazdasági miniszter, Erwin Huber lett. Beckstein a tartományi kormányban eddig a belügyminiszter tisztségét töltötte be.

A 66 éves Edmund Stoiber a CSU népszerűségének hanyatlása és saját tekintélyének megrendülése miatt kényszerült távozásra. A kisebbik konzervatív párt több vezető politikusa ugyanis azon a véleményen volt, hogy a kialakult körülmények között jobb Stoiber nélkül nekivágni a jövő évben esedékes tartományi, majd az egy évvel későbbi szövetségi parlamenti választásoknak. Ezt a törekvést célozta, hogy a párt szeptember végi kongresszusán Becksteint és Hubert jelölték a legfőbb vezetői tisztségekbe.


Beckstein személyében első ízben protestáns lett a többségében katolikus Bajorország új miniszterelnöke. Emellett nem is bajor, hanem frankföldi, ennek ellenére nagy népszerűséget élvez Németország legfejlettebb tartományában. Belügyminiszterként az ország és a tartomány egyik legkeményebb, a terrorizmusnak és a bűnözésnek a leghatározottabban hadat üzenő politikus hírében állt, aki az elmúlt időszakban több alkalommal is sürgette a biztonsági intézkedések szigorítását. 1974 óta tagja Bajorország parlamentjének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik