Nagyvilág

Újabb érvek Irán megtámadása mellett

Az iráni Forradalmi Gárda vezetőjének közvetlen felelőssége van a Bagdadban történt erőszakos cselekményekért – jelentette ki Petraeus, az amerikai erők iraki főparancsnoka. Gordon Brown brit miniszterelnök biztonságpolitikai tanácsadója szerint a Fehér Házhoz közel álló amerikai neo-konzervatív csoportok kemény kampányba kezdtek, hogy meggyőzzék a közvéleményt egy Irán elleni háború szükségességéről.

Bagdad teheráni nagykövetének, Hassan Kazemi-Qominak az Iráni Forradalmi Gárda fegyveres elit csoportjának tagjaként köze van az iraki erőszakos cselekményekhez – jelentette ki Petraeus tábornok. Ezzel az állítással Washington újabb szintre emelte az Irak kapcsán Teherán ellen emelt vádakat – írja a The Guardian.


Nincs konkrét bizonyíték

A nagykövet a Forradalmi Gárda embere, de mivel diplomáciai védettséget élvez, természetesen nem lehet tárgya alaposabb vizsgálatnak. Az iráni külügyminiszter a vádakra reagálta úgy vélte: Petraeus megjegyzései nem tartalmaznak újdonságot, és jól illeszkednek az Irán elleni eddigi rágalomhadjárathoz.

Petraeus tábornok nem szolgált bizonyítékokkal a nagykövettel szembeni vádak bizonyítására, de utalt a Kongresszusban tartott múlt havi beszére, melyben úgy vélte, hogy Irán fokozottan veszélyes szerepet játszik Irakban azzal, hogy a síita milíciák számára fegyvert biztosít.


A háttérben szervezkednek

Az Irán megtámadásával kapcsolatos brit-amerikai diplomáciai vita újabb fordulatot vett, ugyanis Gordon Brown brit miniszterelnök biztonsági tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy az Irán katonai képességeivel kapcsolatos amerikai állápontot óvatosan kell kezelni – írja a The Observer.

Patrick Mercer figyelmeztetett: egy Irán elleni katonai csapással kapcsolatban különösen szkeptikusnak kell lenni, különösen, hogy egy amerikai neo-konzervatív kampánycsoport, mely közvetlen kapcsolatban áll a Fehér Házzal, megpróbálja meggyőzni a világ közvéleményét, hogy Irán közvetlen veszélyt jelent a világ biztonságára. A kampánycsoport most az iszlám világban jártas szakértőket készül felkérni, akiket azzal bíznának meg, hogy készítsenek olyan elemzéseket, melyekből az derül ki, hogy Irán súlyosan fenyegeti a világ biztonságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik