Nagyvilág

Elhalaszthatják az EU reformszerződést

Az Európai Unió elhalasztja az eredetileg október második felére tervezett döntést az új reformszerződésről - értesült uniós forrásokból a Welt am Sonntag.

A halasztás mögött – mint uniós forrásokra hivatkozva a vasárnapi német lap írta – az a törekvés áll, hogy az Európa jövőjét érintő állásfoglalással mindenképp megvárják a lengyel parlamenti választásokat, amelyek időpontja október 21.
Az idézett források szerint a tagországok állam- és kormányfői november végén rendkívüli csúcstalálkozót tartanának, s ezen határoznának az új szerződéssel kapcsolatos tartalmi kérdésekről, beleértve a mindenekelőtt Varsó által vitatott döntéshozatali mechanizmust is.

A Welt am Sonntag tudósítása szerint az október 18-19-re tervezett, lisszaboni csúcstalálkozót megtartják ugyan, de az eredetileg alkotmányos szerződésnek nevezett reformszerződésről nem döntenek. Ezzel egyfajta kölcsönös kompromisszumot keresnek a Lengyelországgal kialakult vitában, amelynek középpontjában a döntéshozatal jövőbeni rendszere áll. Az ezzel kapcsolatban előzetesen már megszületett határozatott Varsó minden áron akadályozni igyekszik, arra törekedve, hogy tovább korlátozzák a többségi alapon születő döntések számát.


Inkább novemberben

Brüsszelben – valamint az EU soros elnöki tisztét betöltő Portugália felelős politikusai – ilyen körülmények között jobbnak tartják azt, hogy a reformszerződés tartalmáról, illetve elfogadásának további menetéről a döntést a lengyel választások utáni időszakra, azaz november végére halasszák. Az idézett források ezzel kapcsolatban úgy vélekedtek: a választások előtt Jaroslav Kaczynski lengyel miniszterelnököt aligha lehet kompromisszumra bírni, a választások után azonban már többfajta forgatókönyv is lehetséges.

A német lap értesülését hivatalosan nem erősítették meg, ugyanakkor az idézett források a tervezett halasztással kapcsolatban csaknem kész tényről beszéltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik