Nagyvilág

Giuliani a befutó a republikánusoknál

Rudy Giuliani, New York város volt főpolgármestere az elmúlt három hónapban 11 millió dollár kampánypénzt halmozott fel, megelőzve ezzel a repubilkánus elnökjelöltségi versenyben mögötte álló Mitt Romneyt és John McCain szenátort.

Romney, Massachusetts volt kormányzója 8,5 millió dollárt, John McCain pedig 6 millió dollárt gyűjtött össze. A háborúellenes retorikájáról ismert texasi republikánus szenátor, Ron Paul eddig 5,1 millió dollárból gazdálkodhat – írja a BBC.

A demokraták éllovasai ugyanakkor az utóbbi három hónapban a republikánusoknál jelentősen több kampánypénzre tettek szert. Hillary Clinton 27 millió, Barack Obama 20 millió dollárt szedett össze.

A kilenc elnökjelölt-aspiráns számára különösen fontos, hogy év végéig minél több pénzzel rendelkezzenek, januárban kezdődnek ugyanis az államokban azok a szavazások, melyeknek eredményeképpen eldől, hogy a pártok melyik jelölttel futnak neki a 2008-as novemberi elnökválasztásnak.

Giuliani népszerűségében minden bizonnyal közrejátszik a republikánus szavazók ízlésében bekövetkezett változás is. Tavasszal a republikánus szavazótábor fele még úgy vélte, hogy az új kormánypárti elnökjelöltnek Bushra kell hasonlítania, most már csak 38 százalék van erről meggyőződve – állapította meg a The Wall Street Journal és az NBC News által készített felmérés.

A válaszadók csaknem fele, 48 százaléka a jelenlegitől “eltérő megközelítést” igényel. A közvélemény-kutatás szerint tíz republikánus szavazóból hat úgy vélekedik, hogy a szabadkereskedelem kifejezetten hátrányosan befolyásolta az amerikai gazdaságot, csökkentette a hazai termékek iránti keresletet, miközben külföldről származó veszélyes termékek ezreivel árasztotta el a piacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik