Nagyvilág

Baszk szeparatistákat tartóztattak le

A betiltott Batasuna baszk szeparatista párt 22 vezető tagját tartóztatta le a spanyol rendőrség a Spanyolország északi részén fekvő Segura városában csütörtök este. Az ETA baszk terroristaszervezet politikai szárnyának tartott illegális párt vezetőit gyűlésükön fogták el.

A Batasuna teljes vezetőségét jelentő 22 személy letartóztatásokat elrendelő Garzon bíró feltételezi, hogy éppen új vezetőknek adták volna át a hatalmat – írja a BBC.

A terrorizmus-ellenességéről ismert Baltasar Garzon bíró nyomozást folytat az ETA és a betiltott Batasuna párt kapcsolatairól. A párt tagjait az ETA terroristaszervezet pénzügyi támogatásával vádolják. Az elfogott vezetők közt van Joseba Permach, aki június óta a Batasuna fő szóvivője volt.

Az ETA terroristaszervezet júniusban hivatalosan is visszavonta a fegyverszünetet, amit már tavaly decemberben megtörtek a madridi repülőtéren történt robbantással. Az ETA több mint 800 embert ölt meg a négy évtized alatt, amióta a baszk területek önállóságáért harcol. A Batasuna pártot 2003-ban tiltották be, mert nem volt hajlandó elítélni az erőszakot és megszakítani kapcsolatait az ETA-val. Az EU és az Egyesült Államok az ETA-t és a Batasuna-t is terroristaszervezetként tartja számon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik