Nagyvilág

A republikánusoknak sem tetszik Bush stílusa

Egyre kevésbé vágynak George Bush elnök stílusára az amerikai Republikánus Párt szavazói, mind többen hiszik, hogy új fajta vezetőre, új szellemiségre van szükség az ország legfontosabb posztján.

Az MSNBC csütörtökön számolt be az NBC News/The Wall Street Journal friss felméréséről, amely azt az eredményt hozta, hogy a kormánypárti szavazók körében egyre inkább érezhető egy olyan mentalitás utáni vágyakozás, amely Rudy Giuliani volt New York-i polgármester személyében ölt testet.

Míg tavasszal még a republikánus szavazótábor fele vélte úgy, hogy az új kormánypárti elnökjelöltnek Bushra kell hasonlítania, most már csak 38 százalék van erről meggyőződve. A válaszadók csaknem fele, 48 százaléka most már a jelenlegitől “eltérő elnöki megközelítést” igényel.

A kiélezett, sokszereplős elnökválasztási versengésben a republikánusokkal rokonszenvező amerikaiak körében Giuliani a favorit, őt támogatja 30 százalékuk. John McCain szenátor, aki felsorakozott George Bush és terrorellenes háborús politikája mögé, csak 15 százalékos népszerűségű. Az indulását viszonylag későn, szeptemberben bejelentő Fred Thompson színész, volt szenátor komoly kihívóként a szavazók 23 százalékának támogatását élvezi.

A felmérés szerint a republikánus szavazókat elsősorban az aggasztja, hogy milyen kormánypárti jelölt tudná legyőzni a demokraták nagyágyúját, az országos ismertségű, kiemelkedően népszerű Hillary Clinton szenátort, volt first ladyt. A republikánusok 47 százaléka úgy gondolja, hogy éppen Giuliani a megfelelő személy erre a küldetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik