Nagyvilág

A mianmari diktátor kész találkozni az ellenzéki vezetővel

Than Sve tábornok, a mianmari katonai kormányzat vezetője kész találkozni Aung Szan Szú Kji (Aung San Suu Kyi) ellenzéki vezetővel, de ehhez feltételül szabja, hogy ez utóbbi ne támogassa szankciók bevezetését a délkelet-ázsiai ország ellen - jelentette csütörtökön az állami tévé.

A junta e bejelentéssel minden bizonnyal azt szeretné sugallni, hogy nem teljesen rugalmatlan és hajlandó tárgyalni az ellenzékkel az utóbbi két évtized legnagyobb kormányellenes tüntetéssorozatának leverése után. Amennyiben a találkozó létrejön, öt éve ez lesz az első tárgyalás – az elmúlt 18 évből tizenkettőt házi őrizetben töltő – Szú Kji és a katonai kormányzat valamely magas rangú tagja között.

A mianmari tévé híradása szerint Than Sve keddi megbeszélésükön arról tájékoztatta Ibrahim Gambari ENSZ-különmegbízottat, hogy kész találkozni az ellenzéki vezetővel, ha Szjú Kji felhagy a kormánnyal való “szembenállást, mérhetetlen pusztítást, gazdasági és minden egyéb szankciók bevezetését” célzó felhívásaival.

Ez utóbbi pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (LND) egyelőre nem reagált az ajánlatra. A tábornok feltételei nem újak – a junta a múltban rendszeresen felszólította az ellenzéki vezetőt konfrontációs magatartása feladására -, de Than Sve most először mutat hajlandóságot a Szjú Kjivel való személyes találkozóra. A tárgyalási hajlandóság annál inkább figyelemre méltó, hogy Than Sve zsigeri ellenszenvvel viseltetik a Nobel-békedíjas ellenzéki vezetővel szemben, állítólag már nevének hallatán is dühbe gurul.

A mianmari tévé jelentése nem utalt arra, hogy a junta kész lenne enyhíteni a Szú Kjivel, vagy az LND más tagjaival szemben bevezetett korlátozásokat. Az állami média beszámolt arról is, hogy a kormányellenes megmozdulások leverésének szeptember 25-i kezdete óta a hatóságok eddig 2093 embert vettek őrizetbe, akik közül 692-t már elengedtek. A kormányzat szerint tíz ember vesztette életét.

Ellenzéki források ezzel szemben legalább kétszáz halálos áldozatról és mintegy hatezer letartóztatott személyről szólnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik