Nagyvilág

Fehér Ház: nem hagytuk jóvá a kínzásokat

A Fehér Ház cáfolta, az amerikai ellenzéki liberális sajtó értesüléseit, amely szerint a Bush-kormány korábban állítólag titokban jóváhagyta a terristagyanús foglyokkal szembeni brutális kínzások gyakorlatát.

A The New York Times és nyomán több liberális orgánum azt írta: annak dacára, hogy az igazságügy-minisztérium 2004-ben egy nyilvános állásfoglalásban elhatárolódott a kínzásoktól, a Bush-kormány egy 2005-ös titkos feljegyzésében támogatta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által valaha alkalmazott legdrasztikusabb vallatási technikák használatát.

A Fehér Ház csütörtökön közölte: hamisak a titkos memorandumról szóló jelentések. Dana Perino szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok betartja elveit, nem kínozza meg foglyait.

A Times értesülése szerint nem sokkal azután, hogy George Bush elnök közvetlen barátja, Alberto Gonzales került az igazságügy-minisztérium élére, 2005 februárjában a tárca szigorúan titkos állásfoglalást bocsátott ki a terroristagyanús foglyokkal szemben vegyesen alkalmazható fájdalmas fizikai és pszichológiai vallatási taktikákról. Állítólag engedélyezték, hogy a rabokat pofozással, kis híján vízbe fullasztva vagy fagypont alatti hőmérsékleten tartva kínozzák és bírják szóra.

A memorandumot a lap szerint személyesen Gonzales hagyta jóvá. A döntést ellenző miniszterhelyettesnek, James Comey-nak távoznia kellett posztjáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik