Nagyvilág

Az EU-nak nem kell Fico pártja

Nem változtatott a szlovák kormánykoalíciót irányító szociáldemokrata párt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) tagságának felfüggesztett státusán az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) vezetése.

Fico miniszterelnök pártjának tagságát tavaly függesztették fel, mert kormánykoalícióra lépett a szélsőséges, rasszista nézetektől sem mentes Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS). A csütörtöki “nem döntés” minden bizonnyal azt jelenti, hogy a következő hivatalos ESZP-elnökségi ülésig, februárig az európai szövetség nem veszi vissza soraiba a Smert.

Még nyitva hagyják az ajtót

Az elnökségi ülés után Poul-Nyrup Rasmussen, az ESZP elnöke úgy nyilatkozott, hogy az ESZP úgy látja: a szlovák kormány legtöbb döntése összhangban van a szociáldemokrata irányultságú pártok értékrendjével. Az európai pártcsoport egyértelműen nyitva kívánja hagyni az ajtót a Smer előtt, de néhány kérdést a felfüggesztés visszavonásáig még tisztázni kell – tette hozzá.

Az ESZP ezért két munkacsoportot hozott létre, egyet a pártcsoporton, egyet pedig az európai parlamenti frakción belül. A csoportok feladata, hogy konzultációkat folytassanak az érintettekkel, köztük a szlovákiai magyarság képviselőivel.

Nem tűrhetnek rasszizmust

Rasmussen emlékeztetett arra is, hogy az ESZP mindig is a zászlóvivő szerepét töltötte be kisebbségi ügyekben. Leszögezte, hogy rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket a pártcsoport nem tűrhet el. Emiatt az ESZP kénytelen foglalkozni Slota közléseivel – adta értésre, hangoztatva azt is, hogy az SNS-nek a szlovákiai koalícióból való távozása nem feltétele a párttagság visszanyerésének.

Dobolyi Alexandra (MSZP), az ESZP magyar elnökségi tagja az ülés után nyilatkozva kiemelte: a Smer tagságát senki nem kezeli szlovák-magyar ügyként az elnökségben. Az érvrendszerben ugyanakkor helyet kap a szlovákiai magyarok ügye és más témák, például a romák helyzete is.

A Benes-dektérumok nem voltak indokok

Üdvözölte azt a döntést, hogy az eddiginél intenzívebb és a remények szerint konstruktívabb párbeszéd kezdődik a szlovákiai politikai szereplőkkel.

Mint mondta, a Benes-dekrétumok ügye nem szerepelt az érvek között a csütörtöki tanácskozáson. Hozzátette ugyanakkor, hogy amennyiben az Európai Unió annak idején – mint azt a magyar illetékesek sürgették – szerepeltette volna ezt a kérdést dokumentumaiban, például a Szlovákiáról készült országjelentésekben, “most nem tartanánk itt”.

Az ESZP és tagpártjai is elismerik a Smer eredményeit gazdasági és szociálpolitikai területen, és a közép-európai tagpártoknak is érdeke lenne, hogy a térségből minél több szociáldemokrata erő helyet kapjon a szövetségben – fejtette ki Dobolyi Alexandra. A baj továbbra is a koalíciós partnerrel van – hangsúlyozta.

Hannes Swoboda, az ESZP európai parlamenti frakcióján belül újonnan létrehozott munkacsoport osztrák elnöke megerősítette, hogy a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos múlt havi pozsonyi állásfoglalás nem került szóba csütörtökön. Egyúttal úgy vélte, a dekrétumok ügye a múlt, és most már a jövővel kell foglalkozni.

Februárban ismét döntenek

Swoboda úgy vélte, hogy az ESZP legkésőbb a februári ülésen döntést hozhat a Smer tagságának ügyben. Kifejtette: már most megállapítható, hogy a szlovák kormánykoalíció politikája más, mint amitől az ESZP-ben annak idején féltek, Slotának láthatóan nem sikerült teret nyernie a kabineten belül.

A tagság felfüggesztését az ESZP egyebek között figyelmeztetésnek is szánta, és Fico miniszterelnök a jelek szerint ezt figyelembe is vette – magyarázta.

Az EU-ban Magyarországon kívül is sokakat bosszantanak és elfogadhatatlannak minősülnek Slota uniós értékekkel összhangban nem lévő kijelentései és azok hangneme – hangoztatta Swoboda a felfüggesztés mostani fenntartására utalva.

Hozzátette, azt várják a pozsonyi kormánytól, hogy minden politikai és társadalmi szereplővel, így a szlovákiai magyarság képviselőivel is építő jellegű kapcsolatot tartanak fenn – a kisebbségek tekintetében csakis pozitív politikát szabad folytatni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szlovákiai magyarság körében is elhangzanak időnként szélsőséges kijelentések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik