Nagyvilág

Fico is Sólyomra támadt

A Szlovák Köztársaság nem fogja elnézni, hogy valaki csak úgy átlépje az államhatárt és egy magánlátogatás keretében bírálja a hivatalos szlovák szerveket - jelentette ki szerdán Pozsonyban Robert Fico szlovák kormányfő arra reagálva, hogy Sólyom László köztársasági elnök előző nap egy civil szervezet meghívására a szlovákiai határvárosban, Révkomáromban járt.

Fico szerint Sólyom László politikai célokat követett Révkomáromban, s mert a látogatást magánlátogatásnak minősítették, Fico elvárta, hogy ezzel durva módon nem fog politikai céloknak alárendelve visszaélni – hangzott el a szerdai szlovák kormányülést követő miniszterelnöki sajtótájékoztatón.

“A Szlovák Köztársaság kormánya egy független ország kormánya, s egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy más országok, különösképpen Magyarország legfőbb közjogi méltóságai Szlovákia délvidékén úgy viselkedjenek, mintha Magyarország északi területén tartózkodnának” – fogalmazott Fico, hozzátéve, hogy a magyar köztársasági elnök nem a Szlovák Köztársaság délvidékén élő polgárainak a köztársasági elnöke. Fico ezért elvárja, hogy a jövőben a látogatásokra a protokoll szabályai és a diplomáciai szokásrend szerint kerüljön sor.

A TASR és a SITA szlovák hírügynökségek jelentéseiben egy olyan, nehezen értelmezhető félmondat is szerepel, amely úgy is értelmezhető, hogy hasonló diplomáciai szabálytalanság esetén akár a magyar államfő kitiltása is megtörténhet. “…hogy a Magyar Köztársaság elnöke ki legyen tiltva abba a térségbe, ahová tartozik, már ami a szlovákiai magán vagy hivatalos látogatásokat illeti” – hangzik az értelmezhetőség határán mozgó félmondat.

Robert Fico előtt a koalíciós partnerpárt elnöke, az a Ján Slota is felháborodva emelte fel szavát a magyar államfő látogatása ellen, akinek szélsőséges nacionalista és idegengyűlölő megnyilvánulásai miatt a Fico vezette Smer-Szociáldemokráciát az Európai Szocialisták Pártja (PES) szerdai döntése alapján továbbra sem tartja alkalmasnak arra, hogy visszavegye tagjai sorába.

Az MTI pozsonyi tudósítójának diplomáciai forrásból származó értesülése szerint a magyar államfő látogatása miatt szerdán délutánra bekérették a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetet, Heizer Antalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik