Nagyvilág

Összejátszanak a szudáni kormánnyal a békefenntartók?

A szudáni lázadó csoportok egy része azt állítja, hogy az Afrikai Unió békefenntartói a hátuk mögött összejátszanak a szudáni kormánnyal. A hétvégi, tíz békefenntartó életét követelő akciót sem a szudáni kormányhoz kötött és emberiség elleni bűnökkel vádolt milíciák, hanem azok a lázadók követték el, akiknek érdekében a békefenntatók tevékenykedtek.

Lehetséges, hogy a lázadók támadása figyelemfelketés volt a Líbiával való tárgyalások kezdete előtt. Hasonló, de kevesebb áldozatot követelő erőszakos cselekmény a Nigériával való tárgyalások előtt is történt, ami a végén béketárgyalásokhoz vezetett írja a The New York Times. A minimális ember- és eszközarzenállal működő csoportot a Dárfúrban élő fekete lakosság eredménytelennek, és a szudáni kormány által manipulált közösségnek tartja – írja a lap.


Összejátszik az AU és a kormány?

A lázadók arra panaszkodtak, hogy a kormány repülőgépei bombákat dobnak le a térségre, és az Afrikai Unió ezt nem képes megakadályozni. A lázadók vezetői azt is állították, hogy rádióbeszélgetést hallgattak le a szudáni repülőgépek és az Afrikai Unió között, ami annak bizonyítéka, hogy az AU összejátszik a szudáni kormánnyal.


Az Afrikai Unió képviselői abszurdnak minősítették a felvetést, és azt állították, hogy a szervezet már többször jelezte a szudáni kormánynak, hogy ne dobjon le a központhoz közel bombákat.

Gyanús szálak

Az indítékok átláthatatlanságát jelzi, hogy a szombati támadást követő órákban az ENSZ szudáni missziója mentőcsapatot próbált küldeni az Afrikai Unió Haskanitában található központjába, Észak-Dárfúrba, hogy kiszabadítsa az ottmaradt katonákat, de a szudáni kormány megakadályozta őket. A kormány aztán órákkal később saját fegyvereseit küldte a térségbe az Afrikai Unió katonáinak evakuálására – írja a The Independent.

A lépés minden bizonnyal kétségeket ébreszt az ENSZ-diplomatákban, akik arra készülnek, hogy az ENSZ és az AU csapatait az év végén egyesítsék.


Humanitárius katasztrófa


A Szudán nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban több mint 200 ezer ember vesztette életét a helyi fekete földműves népesség és a kartúmi kormány által is támogatott nomád arab milíciák polgárháborújának harci cselekményeiben és a háborúskodással együtt járó éhezésben, járványok következtében.

A felkelők 2003 elején fogtak fegyvert az etnikailag erősen kevert Dárfúr térségében, mert állításuk szerint az arabok által uralt kartúmi kormány elhanyagolja a koldusszegény sivatagos térséget és az ott élő fekete bőrű lakosságot. A konfliktus 2003-as kirobbanása óta két és fél millióan menekültek el térségbeli lakóhelyükről.


A 7000 fős, alulfinanszírozott AU-békefenntartó alakulatot 2004 júniusában vezényelték Dárfúrba. Feladatát, hogy vessen véget a négy éve tartó és becslések szerint 200 ezer halottat követelő harcoknak, nem tudta teljesíteni, és hamarosan beolvad egy jóval nagyobb elrettentő erőt képviselő ENSZ-AU misszióba. A 26 ezer fős, vegyes összetételű békefenntartó erőnek december végéig kell átvennie az ellenőrzést az egész térség felett, első egységei várhatóan már októberben elfoglalják dárfúri állásaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik