Nagyvilág

Saját visszatérését készíti elő a taktikázó Putyin

Putyin kijelentése, mely szerint az Egységes Oroszország győzelme esetén a decemberben megalakuló kormányban vállalná a kormányfői posztot, a nemrég miniszterelnöknek kinevezett Viktor Zubkov esélyeit növeli az elnökválasztási versenyben. Egy gyenge elnök mellett a tényleges hatalmat miniszterelnökként továbbra is Putyin gyakorolná, a következő választásokon pedig akár újra a Kreml élére állhat.

Az 56 éves Putyin számára az orosz alkotmány nem teszi lehetővé, hogy egymást követő három cikluson át az ország elnöke legyen, ugyanakkor semmi sem akadályozza meg abban, hogy négy év miniszterelnökség után akár következő két cikluson át ismét a Kreml élére álljon.

A 66 éves Zubkov nem zárta ki, hogy indulna az elnöki székért, Putyinhoz való lojalitása és kora pedig ideális “átmeneti”, súlytalan jelöltté teszi – írja a The Times keddi számában. Ha pedig Zubkov egy esetleges váratlan betegség következtében idő előtt lemond, előrehozott választásokkal Putyin ismét visszatérhet a hatalomba. Ha Putyin Zubkovot jelöli utódjául, az eddig esélyesnek tartott Szergej Ivanov és Dimitrij Medvegyev valószínűleg nem kockáztatja meg, hogy szembemenjen az elnök által jelölt személlyel.



Saját visszatérését készíti elő a taktikázó Putyin 1

Putyin számára ideális lehet Zubkov elnökké jelölése (MTI/EPA)



Putyin tervéhez két feltétel szükséges, egyik, hogy a decemberi parlamenti választásokon többséget szerezzen a jelenleg kormányzó Egységes Oroszország, a másik, hogy az általa jelölt utódot is győzelmet arasson. A jelnlegi viszonyok között mindkét felétel teljesülni látszik. Putyin népszerűsége majdnem bizonyossá teszi, hogy az Egységes Oroszország kétharmados többséget szerez az orosz parlamentben, az elnök által jelölt utód pedig a főleg a Kreml által irányított kampánnyal a háta mögött biztos győzelemre számíthat.

Jóllehet Putyin csupán hétfőn egyezett bele abba, hogy ő vezesse a párt választási listáját ez év decemberében a parlamenti választásokon, a párt kampányszlogene már eddig is a “Putyin terve: Oroszország győzelme” volt – emlékeztetett a The New York Times.


A lap véleményrovatában kételyeinek ad hangot Putyin valódi szándékával kapcsolatban. Reméljük, hog az elnök újragondolja ezt a cinikus játékot – írja a The New York Times. Nem valószínű, hogy a miniszterelnökséggel Putyin szándéka az, hogy a kormány javára kamatoztassa eddigi tapasztalatait és tudását, sokkal inkább arról lehet szó, hogy továbbra is hatalmon akar maradni. Ha ez így van, azzal nemcsak az intézményrendszert veszi semmibe, de azt is elismeri, hogy egyedül a személyes manipuláció az, ami számít. Oroszországnak a történelem során nagyon hosszú ideig volt része ebben, most másra van szükség – véli a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik