Nagyvilág

Karácsonyra már otthon lesznek a brit katonák

Az Irakban állomásozó brit erők két hónapon belül átadnák a déli Bászra tartomány feletti ellenőrzést Bagdadnak - jelentette be kedden az iraki fővárosban Gordon Brown brit kormányfő.

Nagy-Britannia ezer fővel csökkenteni szeretné katonai jelenlétét az arab országban, és folyik annak tanulmányozása, hogy ezt milyen feltételekkel tehetné meg. Már csak Bászra tartomány ellenőrzéséért felelnek a britek, korábban összesen négy tartozott a felelősségi körükbe.

Úgy hiszem, az év végére 4500-ra csökkenthető a brit erők létszáma. Ez ezer fő hazahívását jelenti, s remélhetőleg ők karácsonyra már otthon lesznek – mondta a kormányfő újságírók előtt. Brownnak ez az első iraki látogatása miniszterelnökként.

A jövő héten fontos bejelentést tesz Irakkal kapcsolatban a brit parlamentben. “Úgy vélem, a következő két hónapban Irak átveheti a tartomány (Bászra) ellenőrzését, vagyis az irakiak maguk gondoskodnak majd biztonságukról” – mondta Brown.


Politikai elemzők Brown iraki útjával kapcsolatban megemlítik, hogy ez is része lehet az előre hozott választások előkészítésének, mivel a csapatkivonás népszerű intézkedés a britek szemében.


A brit kormányfő délután Bagdadból Bászrába utazott, ahol a brit katonák állomásoznak. A dél-iraki nagyváros tőszomszédságában fekvő brit támaszponton tartott beszédjében Brown kijelentette, hogy rendkívül büszke a brit katonák bátor és merész tetteire. “Önök egy demokráciát építenek, támogatva azokat, akik azt akarják, hogy az iraki nép kezébe kerüljön az ország jövője, és ne váljék a terroristák martalékává” – mondta Brown a katonák előtt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik