Nagyvilág

Bosnyák férfi akart robbantani Bécsben

A rendőrség hétfőn Bécsben őrizetbe vett egy bosnyák férfit, aki robbanóanyaggal, szögekkel és iszlám irodalommal teli hátizsákkal akart bemenni az Egyesült Államok nagykövetségére.

A 42 éves férfit azt követően fogták el, hogy földre dobta hátizsákját, és menekülni próbált. A hátizsákban lévő robbanószerkezetet a biztonsági vizsgálat során a fémtárgyakat érzékelő berendezés észlelte, aminek következtében riasztott. A csomag tulajdonosa ekkor menekülni próbált, a követségtől nem messze fogták el. A hátizsákot jelenleg szakértők vizsgálják.



Bosnyák férfi akart robbantani Bécsben 1

Kartácsnak akarta használni a szögeket (fotó: MTI/EPA)


Doris Edelbacher, az osztrák terrorizmusellenes hivatal illetékese elmondta, hogy a csomagban sok szög volt. Ha működésbe lépett volna a szerkezet, akkor a szétrepülő repeszdarabok hatalmas pusztítást vittek volna véghez. A robbanószer kézigránátra emlékeztetett, de a szakértők még vizsgálják, hogy megfelelően volt-e összerakva a robbantáshoz.

A gyanúsított egyébként törve beszélt németül, érzékelhetően összefüggéstelenül. Senki sem sebesült meg, a rendőrség azonban elővigyázatosságból lezárta a környéket, több busz- és villamosjáratot leállítottak, illetve eltereltek. A hatóságok vizsgálják azt is, hogy milyen jellegű iszlám irodalom volt a férfi csomagjában.

A mostani a második terrorriadó Ausztriában. A múlt hónapban a rendőrség őrizetbe vett három húszas éveiben járó arab származású osztrákot. Elfogásukat összefüggésbe hozzák egy idén márciusban a világhálón közölt videofelvétellel, amelyben támadásokkal fenyegették meg Ausztriát és Németországot, ha nem vonják ki csapataikat Afganisztánból. Az egyik gyanúsítottat néhány nappal később bizonyítékok hiányában szabadon engedték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik