Külföld

Bosnyák férfi akart robbantani Bécsben

admin
admin

2007. 10. 01. 18:41

A rendőrség hétfőn Bécsben őrizetbe vett egy bosnyák férfit, aki robbanóanyaggal, szögekkel és iszlám irodalommal teli hátizsákkal akart bemenni az Egyesült Államok nagykövetségére.

A 42 éves férfit azt követően fogták el, hogy földre dobta hátizsákját, és menekülni próbált. A hátizsákban lévő robbanószerkezetet a biztonsági vizsgálat során a fémtárgyakat érzékelő berendezés észlelte, aminek következtében riasztott. A csomag tulajdonosa ekkor menekülni próbált, a követségtől nem messze fogták el. A hátizsákot jelenleg szakértők vizsgálják.Kartácsnak akarta használni a szögeket (fotó: MTI/EPA)


Doris Edelbacher, az osztrák terrorizmusellenes hivatal illetékese elmondta, hogy a csomagban sok szög volt. Ha működésbe lépett volna a szerkezet, akkor a szétrepülő repeszdarabok hatalmas pusztítást vittek volna véghez. A robbanószer kézigránátra emlékeztetett, de a szakértők még vizsgálják, hogy megfelelően volt-e összerakva a robbantáshoz.

A gyanúsított egyébként törve beszélt németül, érzékelhetően összefüggéstelenül. Senki sem sebesült meg, a rendőrség azonban elővigyázatosságból lezárta a környéket, több busz- és villamosjáratot leállítottak, illetve eltereltek. A hatóságok vizsgálják azt is, hogy milyen jellegű iszlám irodalom volt a férfi csomagjában.

A mostani a második terrorriadó Ausztriában. A múlt hónapban a rendőrség őrizetbe vett három húszas éveiben járó arab származású osztrákot. Elfogásukat összefüggésbe hozzák egy idén márciusban a világhálón közölt videofelvétellel, amelyben támadásokkal fenyegették meg Ausztriát és Németországot, ha nem vonják ki csapataikat Afganisztánból. Az egyik gyanúsítottat néhány nappal később bizonyítékok hiányában szabadon engedték.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.